Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na uliční tabulce v jihlavské ulici Bří Čapků je řadu let chyba. Co nejdříve ji nahradíme, slibuje radnice

V krajském městě Vysočiny najdeme téměř tři stovky různě pojmenovaných ulic. Jednou z nich je i ulice Bří Čapků nebo také Bratří Čapků v Jihlavě. Takzvaná uliční tabulka, která má standardně červenou barvu a nese na plotech či třeba zdech domů název ulice, má na jednom místě v této ulici pravopisnou chybu. Na této tabulce je totiž napsáno Bří.Čapků. Tedy se zkratkou slova „bratří“, navíc je tam tečka. Což není pravopisně správně.

Redakce Jihlavské Drbny na to upozornila jihlavský magistrát, zároveň se kvůli konzultaci obrátila také na jazykovou poradnu Akademie věd ČR. „Tečka v názvu být nemá, protože to je zkratka, která vznikla z prvního a posledního písmena, tady je navíc vloženo písmeno ř. To je to stejné, jako zkratka „čce“ ve slově července, podobně jako zkratka „fa“ ze slova firma či faktura,“ sdělila na dotaz Jihlavské Drbny Ivana Svobodová z Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky.

Jak vysvětlil Radovan Daněk, mluvčí města Jihlavy, uvedená jihlavská ulice, jež se nachází poblíž krajského úřadu, je tabulkami označena historicky, název ulice ve znění Bratří Čapků byl schválen zastupitelstvem města. „Bří. Čapků je pochopitelně špatně a tabulka bude nahrazena,“ reagoval na redakční dotaz Radovan Daněk.

To, že se v ulici objevují dvě varianty pojmenování – tedy Bratří Čapků a zkráceně také Bří Čapků - město dle Daňka zatím neřešilo. „Je tam historicky odhadem několik desítek let. Z občanů, kteří v této ulici bydlí ani z jiného podnětu, jsme zatím pojmenování ani vzhled tabulek neřešili, protože vaše redakce je první, která to rozporuje. Děkujeme za upozornění,“ vzkázal mluvčí města Radovan Daněk.

Dodal, že tabulka s chybným názvem ulice bude nahrazena za novou v rámci příští výměny tabulek na území statutárního města.

„Chyby jsem si nikdy nevšimla." 

Toho, že je na tabulce chyba, řadě obyvatel zřejmě ujde. Stejně jako Heleně, která má právě v ulici Bratří Čapků trvalé bydliště. „To jste mě tedy překvapili. Tolik letu tu bydlím, denně kolem této cedule chodím, a nějak mě nikdy nenapadlo, že tam ta tečka nemá být. Teď mě to bude stále bít do očí,“ řekla s úsměvem Helena, která si nepřála uvést své příjmení.

V krajském městě Vysočiny je 294 ulic, jejich seznam je ZDE.  

Jak jsme dále zjistili, uliční tabulky se doplňují nebo případně mění pravidelně jednou ročně, a to na základě podnětu občanů, případně na základě vlastního zjištění. „Po dohodě s městskou policií, která v rámci pochůzek provádí i monitoring značení ulic. Takže, pokud strážníci zjistí například poškozené nebo chybějící uliční tabulky, informují Odbor rozvoje města, který následně zajistí nápravu,“ řekl Daněk k výměně uličních tabulek.

Název podle zesnulých osobností 

Označování ulic a budov řeší zákon o obcích č. 128/2000 Sb. O názvech částí obcí, ulic a jiných veřejných prostranství rozhoduje příslušná obec. Ta pak názvy nově vzniklých částí obce, změny jejich názvů, jakož i zánik částí obce, oznamuje na Ministerstvo vnitra. Části obce včetně názvů ulic se uvádí vždy v českém jazyce. Zajímavostí může být to, že ulice nebo jiná veřejná prostranství nemohou nést jméno žijících osobností veřejného života.

„Jihlavský odbor rozvoje města (ORM) vypracoval dva nové dokumenty - jde o Zásady označování ulic, ostatních veřejných prostranství a budov na území statutárního města Jihlavy a dále o Manuál jednotného označování ulic, ostatních veřejných prostranství a budov,“ říká Alice Jandejsková z odboru rozvoje města (ORM) s tím, že spolu s kolegy nechali rovněž vytvořit speciální font, který je vhodný pro použití na uliční/domovní tabulky. Font je variabilní, co se týče šířky, což umožní zajistit správné rozložení písmen na uliční tabulce.

Zhotovení jedné uliční tabulky se v současné době pohybuje kolem 3 500 korun.

Výše uvedené dokumenty budou předloženy ke schválení jihlavským zastupitelům 20. června 2023. „Dokumenty stanovují pravidla označování ulic a domů, přidělování domovních čísel, barvu, provedení a umístění tabulek, hrazení nákladů a povinnosti vlastníků,“ upřesnil Radovan Daněk, s tím, že uvedený manuál jednotného označovaní detailně informuje o rozměrech tabulek, materiálu, ze kterého mají být zhotoveny, umístění textu na tabulce, barevnosti, RAL odstínech a tak dále.

„Aplikování výše uvedených dokumentů má přispět a podpořit sjednocení označování domů a ulic ve městě,“ říká Jandejsková.

Doplňování uličních tabulek probíhá na základě výběrového řízení, v rámci kterého je vybraná firma, která zajistí dodání a montáž uličních tabulek dle zadání ORM.

Nové ulice v Jihlavě

A kde v Jihlavě se plánují nové ulice? „Nové ulice vznikají v souvislosti s rozvojem a výstavbou nových obytných zón ve městě. O zamýšlené výstavbě informuje ORM stavební úřad. Návrhy názvů nových ulic a ostatních veřejných prostranství, změnu stávajícího pojmenování, případně prodloužení stávajících ulic například z důvodu další výstavby, zajišťuje ORM ve spolupráci s Pracovní skupinou (PS) pro pojmenování ulic a veřejných prostranství statutárního města Jihlavy,“ nastínil dále mluvčí Jihlavy.

ORM předloží této pracovní skupině návrhy pojmenování ulic, které zajistí například ve spolupráci se zaměstnanci Státního okresního archivu či Muzea Vysočiny, z návrhů občanů nebo předloží tematicky spřízněné návrhy pojmenování v případě pokračující výstavby. Třeba v Horním Kosově jsou ulice pojmenované po stromech či ročních obdobích.

Skupina vybere z předložených návrhů vhodné pojmenování a doporučí ho ke schválení zastupitelstvu. „Návrh na schválení pojmenování předkládá Zastupitelstvu města ORM,“ říká Daněk a doplnil, že snahou je nechat schválit nová pojmenování zastupiteli s předstihem, aby byly k dispozici ještě před kolaudací nových domů. Schválení nového pojmenování se pohybuje v řádu měsíců.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky ulice, Bří Čapků, Bratří Čapků, tabulka, název, označení, chyba, radnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Vlach

Stejná chyba je na cedulce ve městě Náchod v Královéhradeckém kraji, jde také o ulici Bratří Čapků a také o tabulku ve znění "Bří Čapků", akorát tam ji mají bez té tečky. Asi se inspirovali :)

Úterý, 9. května 2023, 09:21Odpovědět

Smazaný uživatel

Paul Pouleex:Ano, samozřejmě musíte připočítat náklad na provedení práce.Ale hodinová mzda pracovníka městského úřadu nebude nijak závratná a jelikož je to v místě, klidně tam může dojet na kole nebo nějakým tom elektro postrkovadle.Vlastni oprava tečky velikosti dvoukoruny zabere 15 min a to se ještě jednim prstem může dloubat v nose. Jenže radši se pošle dodávka v tom tři,, úderníci '' jeden bude dělat a dva ho budou hlídat, jestli to dělá dobře.Pak ty náklady budou logicky vyšší. Ono už se to nějak zdůvodni.

Pondělí, 8. května 2023, 16:32Odpovědět

Paul Pouleex

A co práce? Doprava? Čas? Někde ten materiál a nářadí musíte koupit. Sociální a zdravotní pojštění včetně daně musíte taky připočítat do ceny, pane Stehno.

Pondělí, 8. května 2023, 13:37Odpovědět

Smazaný uživatel

Tak nová tabulka 3500 Kč. Ale páni radní,plechovka červené barvy a štěteček cca 200 Kč. Ani se nedivím, že je stát v pr...i.

Pondělí, 8. května 2023, 12:38Odpovědět

Alenka Alena

A je to problém v takovém místě to přetřít lakem na nehty, než se dá nová?

Pondělí, 8. května 2023, 12:31Odpovědět

Na uliční tabulce v jihlavské ulici Bří Čapků je řadu let chyba. Co nejdříve ji nahradíme, slibuje radnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.