Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Průzkum: Studenti potřebují devět tisíc korun měsíčně. Polovina nákladů je na bydlení

Vysokoškolští studenti potřebují v průměru na živobytí přes 9 tisíc korun měsíčně. Z toho přibližně polovinu tvoří náklady na bydlení. Za dopravu pak průměrně za měsíc utratí okolo tisícikoruny. Výdaje přitom většina studentů není schopna pokrýt z vlastních prostředků, nejčastěji jim pomáhají rodiče. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky v pražském Kampusu Hybernská představili zástupci Mladého Pirátstva.

Průzkum se uskutečnil v dubnu letošního roku, zúčastnilo se ho 436 studentů od 18 do 26 let. V průměru má každý student měsíčně k dispozici přes 7500 korun, téměř polovina studentů ale nemá žádný vlastní výdělek, nebo si vydělá do 4 tisíc korun za měsíc. Jen asi 14 procent respondentů pokrývá výdaje plně ze svých peněz, zbytku v naprosté většině pomáhají rodiče. „Průměrná finanční pomoc od rodičů, jiných blízkých či státu se pak pohybuje lehce nad 6 tisíci korunami," uvedli autoři průzkumu.

Šest z deseti vysokoškoláků pak nemá finanční rezervu na čtyři měsíce, necelá pětina pak z rezervy nepokryje své životní náklady ani na měsíc.

Třetina bydlí u rodičů 

U rodičů bydlí třetina dotazovaných, v nájmu rovněž 33 procent respondentů. Někteří si podle průzkumu jiné bydlení než u rodičů nemohou dovolit. Na kolejích podle průzkumu bydlí 22 procent studentů, zbytek se dělí mimo jiné mezi studenty, kteří žijí v bytě, který vlastní rodina, ve vlastním bytě či u jiných příbuzných.

Zhruba dvě třetiny studentů podle průzkumu studuje v jiném městě, než ze kterého pochází. U studentů, kteří bydlí poblíž místa studia, převažuje ze dvou třetin bydlení u rodičů, u rodičů ale bydlí i pětina těch, kteří studují v jiném městě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vgnk

Štítky student, studium, peníze, náklady, průzkum, vzdělání, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průzkum: Studenti potřebují devět tisíc korun měsíčně. Polovina nákladů je na bydlení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.