Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Konzumace alkoholu na veřejnosti. V Jihlavě přibylo dalších pět míst, kde lidé nesmí popíjet

Na začátku letošního června v krajském městě Vysočiny přibude dalších pět míst, kde lidé nesmí konzumovat alkohol. Lokality v Jihlavě dnes na svém zasedání po poměrně dlouhé debatě odsouhlasili jihlavští zastupitelé, opozice přišla s jedním protinávrhem.

Ten se týkal časového omezení tohoto zákazu konzumovat alkohol. „Náš klub přichází s protinávrhem, aby zákaz na těchto pěti nových místech platil na dva roky. Poté bychom si tento zákaz vyhodnotili, jak byl účinný," sdělil k protinávrhu opoziční zastupitel Dan Škarka (PiFo). Tento protinávrh nakonec nebyl schválen.

Opoziční zastupitel Škarka ještě doplnil, že lidé, kteří nebudou moci v nějaké lokalitě konzumovat alkohol, se přesunou na jiné místo, a problém tak vlastně nikdy nevymizí. „Pokud uděláme nějaký represivní nástroj, tak ti lidé nezmizí," myslí si Škarka s tím, že právě proto se vyhláška neustále rozšiřuje. „K tomu bych jenom řekl to, že když jim nevytvoříme podmínky, tak už to u té jiné sámošky nebudou mít tak komfortní," reagoval na Škarku primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS).

Debata s jihlavskými strážníky

Vyhlášku, která začne platit od 1. června, vedení města konzultovalo s městskou policií, a to na základě praktických zkušeností s dodržováním zákazu konzumace alkoholu v městských podmínkách.

Jak dnes zastupitelé rozhodli, od 1. června začne platit zákaz pití alkoholu na těchto pěti nových místech: 

  • parčík za City parkem + prostranství před CityParkem u ulice Hradební
  • park u hlavního vlakového nádraží
  • část ulice Havlíčkova (konkrétně u SŠ obchodu a služeb)
  • park naproti Lidlu (Jiráskova/Erbenova ulice)
  • prostranství okolo MŠ Mozaika (mezi ulicemi Erbenova, Dr. Jiřího Procházky a Hamerníkova)

„Obecně závazná vyhláška již obsahuje některá místa v centru města, jako je například Masarykovo náměstí, hradební parkán nebo volnočasový areál Český mlýn," doplnila Lucie Maxová z jihlavského oddělení vnějších vztahů. 

Výjimky z uvedeného zákazu jsou stanoveny pro každoročně pořádané opakující se akce, které se na těchto místech odehrávají.

„Cílem vyhlášky je zamezit rušení veřejného pořádku, dobrých mravů či bezpečnosti, zdraví a majetku, ale také negativního příkladu konzumace alkoholu pro osoby mladší 18 let na veřejně přístupných místech," dodala Maxová.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky alkohol, veřejnost, konzumace, lokalita, zastupitelstvo, radnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konzumace alkoholu na veřejnosti. V Jihlavě přibylo dalších pět míst, kde lidé nesmí popíjet | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.