Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

"Chcimíři" pochodovali Jihlavou, na dva účastníky s ukrajinskou vlajkou létaly během hymny kamínky

, aktualizováno 8. dubna 2023, 7:40

Minulý pátek se v Jihlavě uskutečnila protestní akce Pochod za mír. Zhruba padesátka lidí vybavena transparenty, českými vlajkami nebo papírovými holubicemi míru zamířila z Masarykova náměstí na náměstí Svobody. Když se ale k průvodu přidali dva lidé s ukrajinskými vlajkami, nastaly kontroverze.

Pochod míru v Jihlavě se konal v pátek 31. března a byl jedním z desítek, které se v průběhu března v různých městech České republiky konaly. Za akcí stála iniciativa Ženy za život, která v propagačním videu na webových stránkách českých a slovenských pochodů za mír hlásá, že „naše vláda chce válku a my nemůžeme jen tak stát stranou a čekat, až se něco stane.“

Dále dodává, že pochod má dát najevo, že násilí a konflikt nejsou řešení, že svým konáním vláda jedná proti vůli a bez souhlasu obyvatel. „Tyto pochody si organizují lidé sami, my je nesvoláváme, jen pomůžeme s distribucí letáků či komunikací s úřady,“ dodává za Ženy pro život Karen Pumrová, která do Jihlavy na pochod jela, ale zdržela se na dálnici D1 a dorazila až po oficiálním konci protestní akce.

Ke srocení několika desítek účastníků došlo na Masarykově náměstí, odtud se poklidným tempem vydali Komenského ulicí na náměstí Svobody, kde u sochy rudoarmějce zazněla česká a slovenská hymna. V čele průvodu nesli jeho účastníci velký transparent "Světu mír", dále byly k vidění české vlajky, papírové holubice míru nebo šály KSČM okolo ramen některých.

„Snažíme se, aby pochod byl klidový a rozhodně nevyhledáváme konflikty,“ tvrdí Pumrová. „My nemůžeme a ani nechceme ovlivňovat, kdo se pochodu zúčastní, je otevřen všem občanům ČR s mírumilovný názorem. Jestli někdo je podporovatelem KSČM, myslíte, že proto nemůže být za mírové soužití mezi národy?“ nabízí otázku.

Podporovatelé Ukrajiny terčem urážek

Co v plánu pochodu nebylo, byli dva "narušitelé", kteří se ukrajinskými vlajkami k pochodu přidali. „Když je to Pochod za mír, tak jsem předpokládal, že ho nejvíce potřebuje Ukrajina. Šel jsem tam s tím, že přispěji dobré věci,“ vysvětluje Miroslav Tomanec, který se žlutomodrou zástavou vyšel vstříc účastníkům akce, čímž v nich prý vyvolal upřímné zděšení a vztek.

Navzdory mírovému poselství celé akce se měl dočkat nadávek. „Označili mě za fašistu, banderovce, posílali nás do pr*ele a na frontu. Záhy jsem pochopil, že chtějí mír podle Putina, který podle nich dělá všechno správně,“ popisuje bývalý jihlavský zastupitel.

Tomanec za vytrvalých nadávek zůstal až do konce. Když zněly tóny hymny, dva senioři posbírali kamínky a na Tomance je házeli. „Když jsem se na ně obořil, byl jsem nařčen, že ruším svátost hymny. Jedna z organizátorek to ale začala hned řešit, zavolala městskou policii, vlastně jsem se cítil bezpečně.“ Když ustál i ataky o vytržení ukrajinské vlajky, k další eskalaci už nedošlo.

„K tomuto incidentu se nemůžu zodpovědně vyjádřit, jelikož mám o něm pouze zprostředkované informace,“ říká Karen Pumrová, která se zúčastnila následovného posezení účastníků pochodu v hospůdce. „Bavili ohledně současné situace v naší republice jak politické, tak ekonomické, která nás samozřejmě velice tíží. Problémy máme všichni stejné a dokážeme se bez problémů o nich bavit, snažíme se najít řešení.“

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook / Miroslav Tomanec

Štítky pochod, mír, Pochod za mír, protest, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Valík

Mentálku Stefane, ať ti nenávistí nepraskne žilka. Budeš za sebou tahat haksnu.

Pondělí, 10. dubna 2023, 08:05Odpovědět

Jan Stefan

Valíku,zalez zvracet zpátky do senkrovny,rusofilcko!!!

Pondělí, 10. dubna 2023, 00:28Odpovědět

Jaroslav Valík

Aby ses z těch Ukrošů neposlal.

Neděle, 9. dubna 2023, 20:44Odpovědět

Zdeněk Vintr

Kremlojedi, šmejdi zradili by i vlast a dali by ji Russku!

Neděle, 9. dubna 2023, 15:01Odpovědět

Jan Stefan

Soudruhu Valíku,jsi jen směšný jednoduchý kašpárek,ostatně jako celá ta vaše ryčící sekta absolventů pomocné školy. To není vtip,ale realita.

Sobota, 8. dubna 2023, 23:58Odpovědět

Karel Vazler

Děkuji, že se i v tradičně provládní Jihlavě našlo mnoho rozumných lidí, kteří si nepřejí válku a používají vlastní mozek

Sobota, 8. dubna 2023, 19:59Odpovědět

Jaroslav Valík

EUsoudruhu Stefane. Výborný vtip, moc jsem se nasmál. Znáte ještě nějaký?

Sobota, 8. dubna 2023, 16:29Odpovědět

Jan Stefan

Souduhu Valíku,můj slovník oproti těm exkrementům,které vyřvává prokemelská pakáž,je ještě přímo mazlivý.

Sobota, 8. dubna 2023, 16:20Odpovědět

Jaroslav Valík

EUsoudruh Stefan nám zde předvedl vytříbený slovník našich tzv. demokratů. Děkujeme za ukázku vaší inteligence.

Sobota, 8. dubna 2023, 14:53Odpovědět

Jan Stefan

Fašoun a komouš v jednom kabátě Meta tu vyzvracel fekálie v duchu sekty dalšího kremloidního idiota Raichla. Odporná dementní lůza!!!

Sobota, 8. dubna 2023, 14:25Odpovědět

Věra Paličková

Pane Meta,děkuji za výstižný a pravdivý komentář,naprostý souhlas.

Sobota, 8. dubna 2023, 12:43Odpovědět

Jaroslav Valík

Chciválku Volfíku. Nevěřím, že s vaším IQ jste se naučil číst. Že vám to někdo přečetl?

Sobota, 8. dubna 2023, 09:21Odpovědět

Josef Volfík

Reakce na Michala Metu. Takovou snůšku imbecilních blábolů jsem už dlouho nečetl.

Sobota, 8. dubna 2023, 08:59Odpovědět

Jaroslav Valík

A chciválci z těchto pochodů dostávají pupínky.

Sobota, 8. dubna 2023, 08:02Odpovědět

Ján Vyrobík

Děkuji za Váš názor, pane Michale! Tak pravdivě opsanou situaci kolem války na Ukrajině, jsem ještě nečetl!

Sobota, 8. dubna 2023, 05:41Odpovědět

Michal Meta

Pronacističtí čeští fašouni byli vysláni provokovat..Ukrajina začala genocídu ukrajinských etnických Rusů hned po velice krvavém Majdanu v Kyjevě roku 2014, fašoune Stefane...Celý západ lže a jde mu o dobití bohatých ruských zdrojů..je to válka o zdroje, západ Ukrajince použil, zneužil, jsou pro ně jen užiteční idioti a potrava pro ruská děla. Rusko už počtvrté za 200 let od Napoleona bojuje o svoji existenci pod náporem západu, Ukrajina byla na tuto akci západem připravována stovky let..toť ve zkratce, na západě demokracie není už od 11. září, které bylo zinscenováno CIA na lkoupení iráckých ropných zdrojů, totéž Lybie, Sýrie atd... Rusko nechce dopadnout jako Američany zcela spálená země Irák....Zde se jim to nepodaří, ba vše směřuje ke zhroucení scelého západu, k pádu Dolaru..jednou jsi nahoře, jednou dole a USA a Londýn už dlouho rozvracely a plundrovaly celý svět...

Sobota, 8. dubna 2023, 00:56Odpovědět

Jan Stefan

Kremloidní tupci otravují i v Jihlavě.

Sobota, 8. dubna 2023, 00:11Odpovědět

"Chcimíři" pochodovali Jihlavou, na dva účastníky s ukrajinskou vlajkou létaly během hymny kamínky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.