Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Měsíc pouze po schodech. Na magistrátě se vymění skoro 30 let starý a již nespolehlivý výtah

Od června 1994 mohou zaměstnanci i veřejnost na jihlavském magistrátě využívat výtah. Ten už však nyní dosluhuje a je třeba ho zrekonstruovat. Práce na rekonstrukci šachty a výměna technologií začne 29. března a bude trvat zhruba měsíc.

Lidé, kteří přijdou v období od 29. března do 24. dubna do hlavní budovy magistrátu v Hluboké ulici č. 8, musejí počítat s tím, že se k úředníkům dostanou pouze pěšky po schodech.

Jak ujistila jihlavská radnice, všechna pracoviště úřadu budou v plném provozu, ale výtahem se k nim lidé měsíc nedostanou.

Výtah v této části administrativní budovy byl instalován v červnu 1994. Tehdy byl poháněn pomalým hydraulickým pístem s poruchovou elektronikou. Proto musel být v roce 2003 pohon nahrazen elektromotorem s lany a kladkami.

Při zmíněné rekonstrukci budou všechny původní technologie nahrazeny a nově instalovaný výtah bude patřit k nejmodernějším v Jihlavě.

„Všichni, kteří si na úřad přijdou vyřizovat v období od 29. března nejdéle do 24. dubna například nový občanský průkaz, cestovní doklady nebo řešit poplatky či závazky na ekonomický odbor, musejí počítat s tím, že bude v provozu pouze schodiště. Nefunkční výtah se dotkne také klientů majetkového odboru a stavebního úřadu," upozorňuje mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. 

Případně na jiný úřad 

K pohybově hendikepovaným klientům jsou schopni dojít nebo dojet pracovníci magistrátu s přenosným počítačem nebo tabletem. Nejde to však zcela u všech úředních úkonů. Například cestovní doklady nelze vyřizovat mimo kanceláře. „Občané se zdravotním omezením, kteří ani s pomocí nezvládnou překonat schodiště a budou potřebovat rychle vyřídit pas, tak budou muset na jiný úřad obce s rozšířenou působností. V okrese Jihlava je to ještě Telč a v nejbližším okolí okresu pak Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Humpolec, Velké Meziříčí, Třebíč a Žďár nad Sázavou," radí mluvčí Daněk. 

Demontáž a celková rekonstrukce výtahu je naplánována na 29. března. Podle harmonogramu stavby by se měl nový výtah a související technologie instalovat do opravené šachty 11. dubna. Funkční zkoušky nového výtahu, revize a předání dokončeného díla k užívání je naplánováno nejpozději na 24. dubna.

„V následujícím měsíci proto magistrát doporučuje všem, kteří mají zdravotní omezení a bez výtahu se neobejdou, cestu na úřad odložit. Je možné využít možnosti online komunikace s úřadem a pokusit se většinu záležitostí vyřešit například prostřednictvím Portálu občana," vzkázal veřejnosti Radovan Daněk. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky výtah, radnice, magistrát, výměna, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měsíc pouze po schodech. Na magistrátě se vymění skoro 30 let starý a již nespolehlivý výtah | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.