Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

První rok KACPU v Jihlavě. Centrum odbavilo skoro 17 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, provoz stál přes milion korun

Přesně rok funguje v krajské Jihlavě Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Za prvních 12 měsíců jeho služby využilo téměř 17 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny. Aktuálně funguje dva dny v týdnu.

Služby pro uprchlíky soustředěné na jednom místě v objektu na Tolstého ulici v Jihlavě zajišťují už 12 měsíců Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina, Kraj Vysočina, Policie ČR, odbory Ministerstva vnitra, zdravotní pojišťovny, Český červený kříž a Charita.

Momentálně je centrum uprchlíkům k dispozici v režimu pondělí – středa v čase od 8 do 17 hodin, takto je to zatím plánováno do konce března. „Vzhledem k tomu, že během dvou dnů odbavíme v průměru 100 nových osob a zhruba šesti pomůžeme najít ubytování – je tento režim postačující. Stávající režim fungování KACPU bude zachován do konce března, od 1. dubna bude práci stále na stejné adrese v Jihlavě řídit odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Dílčí agenda zůstane hasičskému záchrannému sboru, který bude nadále řešit smluvní zabezpečování ubytovacích kapacit,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Kolik zatím stál provoz centra? 

KACPU v Jihlavě se otevřelo 2. března 2022, největší nápor uprchlíků jeho pracovníci zažili v prvních týdnech po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině. „Roční fungování KACPU v Jihlavě stálo podle krajských statistik zhruba jeden milion korun. Nad rámec těchto výdajů byla centru pravidelně poskytována potravinová pomoc dobrovolníky, Českým červeným křížem a Charitou," dodává mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky uprchlík, centrum, azyl, pomoc, KACPU, válka, Tolstého, Jihlava, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První rok KACPU v Jihlavě. Centrum odbavilo skoro 17 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, provoz stál přes milion korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.