Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ANKETA: Valentýn v Jihlavě. Fronty v květinkách, více zákazníků v sexshopu, rušno je i v porodnici

Dnes slaví všichni zamilovaní. Ti se obdarovávají květinami, sladkostmi, plyšáky, případně si zamilované páry u příležitosti svatého Valentýna dojdou na romantickou večeři do restaurace či na film do kina. Řada lidí svou polovičku obdaruje přáním, takzvanou valentýnkou.

Tento zvyk, tedy výměna zamilovaných kartiček, má původ v anglosaských zemích. A řada Čechů si tento zvyk vzala za své. Nejtypičtějším valentýnským dárkem v Česku jsou podle průzkumu společnosti Nielsen bonboniéry. Tržby za ně jsou během valentýnského týdne o více než polovinu vyšší než průměrné týdenní tržby během roku. Svátek zvyšuje prodej také květinářstvím a restauracím. Na odbyt jdou podle obchodníků i růžová vína a sekty.

Z průzkumu od společnosti Provident vyplývá, že dnešní svátek svatého Valentýna je mezi Čechy oblíbený, slaví ho 43 procent z nich.

Trocha historie

Svatý Valentin z Terni byl podle legendy 14. února 269 sťat za to, že tajně oddával milence. Manželství bylo v té době zrušeno, protože císař Marcus Aurelius Claudius nepovažoval ženaté muže za dobré válečníky. Valentýn i přes zákaz tajně oddával a mužům radil, aby neopouštěli své ženy a neodcházeli do válek. Císař ho proto nechal popravit.

V křesťanské tradici je Valentýn chápán jako patron mládeže a šťastného sňatku. Světcova relikvie, kost z lopatky, je uchovávána na pražském Vyšehradě.

V květinkách je od rána rušno 

Redakce Jihlavské Drbny dnes před obědem oslovila mimo jiné několik květinek v krajské městě, podle všech oslovených květinářek většina mužů pro květinu chodí až dnes. Výjimečně muži přišli už včera. „Objednané květiny zákazníci vyzvedávají převážně dnes. Určitě se dostane na ty, co mají objednáno dopředu. Teď dopoledne chystáme objednávky, frmol čekáme hlavně odpoledne,“ sdělila majitelka květinky v Jihlavě Jiřina Oščádalová s tím, že trendy v květinách se poměrně změnily.

Podle ní klesá zájem o „klasiku“ – rudé růže. „Jedou hlavně tulipány, takové ty jarní pugety, hodně oblíbený je třeba i eukalyptus,“ zmínila Oščádalová. Podobně se k trendům vyjádřila Adéla Kučerová z květinářství v ulici Romana Havelky. „Určitě je stále zájem o růže, v módě jsou ale i boxy, kde je mix hlavně jarních květin – tulipány, frézie,“ vyjmenovala Adéla Kučerová.

Slavíte svatého Valentýna?

Celkem hlasovalo85 čtenářů

Provozovatelka květinky na Březinkách Hana Svobodová vypozorovala, že pro růže chodí spíše starší muži. Ti nejčastěji kupují třeba jen jednu růži. „A pak přijde mladý muž a vezme jich třeba jedenáct,“ řekla redakci Drbny Hana Svobodová.

Dvě skupiny zákazníků 

Poslední měsíce je velkým tématem všudypřítomné zdražování. To se určitě týká také prodeje květin. Zde se zákazníci, podle Oščádalové i Kučerové, dělí na dvě skupiny. „Jedni, ti spořivější, koupí třeba jen jednu růži a naopak jsou muži, kteří koupí velký puget,“ řekla Kučerová. K Jiřině Oščádalové chodí i zákazníci, kteří dají za květinu třeba i 1500 korun. „Tito muži cenu většinou moc neřeší,“ usmála se Oščádalová.

Všechny oslovené květinářky se shodly na tom, že muži za květinu utratí průměrně 500 korun.

Rezervace v restauracích 

Svatý Valentýn dnes ovlivní také práci restauratérů. Také na ně jsme se obrátili s dotazem, který se týkal rezervací na dnešní večer. „Na dnešní večer máme stop stav, rezervace už nepřijímáme. Máme i speciální valentýnské menu a pobyty. Zamluvených je asi pět pokojů,“ uvedla na dotaz Drbny Michaela Kmochová, která pracuje v penzionu Medličky u Batelova na Jihlavsku. Doplnila, že v restauraci, kde čekají obsazené všechny stoly, dnes budou vypomáhat domluvené brigádnice. Valentýnské menu podle Kmochové obsahuje kromě předkrmu, hlavního chodu a dezertu třeba i dva druhy přípitků.

Zřejmě klidnější večer dnes budou mít v nově otevřeném podniku v Jihlavě U Dvou přátel. „Čekáme běžný večer, lidé, kteří nemají na dnešek rezervaci, se k nám určitě vejdou. Určitě si personálně poradíme s případným větším množstvím hostů. Jak jsme nový podnik, tak jsme speciální menu nestihli. Na příští rok se určitě už stihneme lépe připravit,“ ujistila za restauraci U Dvou přátel Simona Kloudová.

Speciální valentýnské menu oproti předchozím letům letos nenabízí ani restaurace Tři knížata. „Nějaké rezervace na večer máme, čekáme plno, ostatně jako každý večer,“ sdělila za Tři knížata majitelka Jana Marešová.

Ženy pro prádlo, muži pro pomůcky 

Kromě výše uvedených dárků si zamilované páry dávají i ty lechtivější dárky. Větší množství zákazníků zaznamenávají kolem 14. února také sexshopy. „Ano, určitě k nám v těchto dnech chodí více zákazníků než běžně. Ženy se chtějí líbit, tak si kupují výhradně prádlo. Muži kupují ty osoatní věci na zpestření,“ sdělila redakci Jihlavské Drbny prodavačka Dana z jihlavské pobočky Erotic city. Podle ní sem v těchto dnech chodí nakupovat zhruba stejné množství mužů i žen.

Adámek a Natálka 

Napilno dnes mají také v jihlavské porodnici. Od rána se tady narodila tři „valentýnská miminka“. „V naší nemocnici máme valentýnský babyboom. Na světě jsou už tři miminka a další čtyři se narodí každou chvíli,“ uvedla dnes dopoledne Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava s tím, že valentýnské datum narození bude mít ve svém rodném listě třeba malý Adámek a také holčička Natálka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto StarFlames / pixabay

Štítky Valentýn, svátek, láska, zamilovaní, květiny, sladkosti, dárek, restaurace, sexshop, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Valentýn v Jihlavě. Fronty v květinkách, více zákazníků v sexshopu, rušno je i v porodnici | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.