Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vodní ráj v Jihlavě zatím nezavíráme, říká provozovatel. Vstupné muselo od ledna podražit

Pokud rádi chodíte do jihlavského Vodního ráje, pak vás určitě potěší zpráva o tom, že jeho provozovatel – Služby města Jihlavy (SMJ) – momentálně nepřemýšlí o tom, že by se aquapark měl zavírat. Tento nejčernější scénář byl totiž ve hře vloni na podzim. Hlavním důvodem byly neúměrně vysoké náklady, a to hlavně za energie.

Vodní ráj tedy zatím funguje bez výraznějších změn. Jak zjistila redakce Drbny, provozovatel byl nucený od 1. ledna 2023 opět navýšit vstupné, a to o 10 procent. „V loňském roce jsme zdražovali během roku dvakrát a pokaždé také o 10 procent. Dále jsme uzavřeli vyplouvací bazén z kryté části s ohřívanou vodou. Zde jsme propočítali, že ušetříme kolem sto tisíc korun za rok, pokud nebude v provozu. Také jsme snížili frekvenci pouštění atrakcí, jako je divoká řeka, perličková lůžka, stěnové masážní trysky, vodopády, vířivku a další,“ informoval redakci Drbny Martin Málek, mluvčí SMJ.

Vodní ráj má v současné době 19 zaměstnanců na hlavní pracovní poměr, kteří se střídají v pravidelných směnách, a osm lidí na dohodu na doplnění v případě nemoci nebo čerpání dovolených stálých zaměstnanců.

Ten vloni na podzim zmínil, že jedním z uvažovaných opatření, které by mohlo pomoct snížit vysoké náklady na energie, bylo snížení teploty vody v bazénu. K tomu ale nakonec podle Málka nedošlo. „Došli jsme k závěru, že bychom na jednu stranu sice ušetřili, ale na druhou by to možná znamenalo výrazný odliv našich návštěvníků,“ zamyslel se Martin Málek.

Se studenou vodou v aquaparku má problém rodina Miloše Nevorala, která do Vodního ráje párkrát za rok zavítá. „Je pravda, že voda zde je studenější. Dá se na to zvyknout, ale nezlobili bychom se, kdyby byla voda o dva tři stupně teplejší. Kdyby se ještě více ochladila, tak bychom sem asi úplně přestali jezdit. Studenější voda nejvíc vadí staršímu synovi, je na to hodně citlivý,“ svěřil se Jihlavské Drbně Miloš Nevoral.

Kolik lidí se přišlo vykoupat? 

„Necovidový rok" 2019 – krytá část 126 764 lidí, venkovní část 37 390 lidí, tržby 16 058 985 korun
„Covidový rok" 2021 – krytá část 37 221 lidí, venkovní část 18 592 lidí, tržby 6 338 077 korun (5 měsíců bylo kvůli covidu zavřeno, ale i po znovuotevření do konce roku byla ještě návštěvnost nízká)

Provozovatel Vodního ráje za energie v roce 2022 zaplatil kolem osmi milionů korun. „Meziročně došlo u našich dodavatelů k dvojnásobnému nárůstu cen energií než byly v předchozím roce,“ vypočítal mluvčí SMJ a dodal, že úplné uzavření Vodního ráje zatím tedy není na pořadu dne. „Vypadá to, že celou situaci ekonomicky zatím zvládneme. Dokonce jsme zareagovali na četné negativní reakce návštěvníků ohledně snížení počtu pouštění atrakcí. Opět je od 16. ledna zapínáme ve stejných frekvencích, jako před zdražením cen energií. Samozřejmě si je ale potřeba uvědomit, že provoz Vodního ráje je celkově ztrátový. Vnímáme to ale tak, že je to služba pro veřejnost, která by na trhu neměla chybět,“ myslí si Málek.

Aquapark v roce 2022

Do Vodního ráje Jihlava, největšího aquaparku na Vysočině, přišlo v loňském roce celkem 142 564 návštěvníků. V krytém areálu, jehož doménou je velký rekreační bazén doplněný o vodní atrakce a wellness zónu, si vloni zaplavalo 107 543 lidí. Do letního venkovního areálu se čtyřmi bazény si zaplatilo vstup 35 021 návštěvníků. „Rekord padl 4. srpna, kdy do venkovního areálu aquaparku během dne přišlo 2 233 lidí. Během letní sezóny bylo 21 dní zavřeno z důvodu špatného počasí,“ shrnul Martin Málek.

A jaká je návštěvnost Vodního ráje od začátku tohoto roku? Podle Málka zatím standardní. „Od 1. ledna do 24. ledna 2023 navštívilo Vodní ráj 8 456 osob. Tohle číslo je v podstatě srovnatelné za stejné období roku 2019. To byl poslední rok před covidem,“ přidal Málek nejnovější statistiku.

Zatím nejvíce návštěvníků v tomto roce přišlo v neděli 15. ledna, kdy se do kryté části aquaparku s kapacitou 240 lidí přišlo během dne vykoupat 861 lidí.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto tookapic / pixabay

Štítky aquapark, bazén, Vodní ráj, energie, cena, vstupné, opatření, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní ráj v Jihlavě zatím nezavíráme, říká provozovatel. Vstupné muselo od ledna podražit | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.