Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rok 2022 byl pro jihlavskou zoo rekordní. Jejími branami prošlo víc než 350 tisíc návštěvníků, nejvíce v historii

Rok 2022 byl pro jihlavskou zoo nakonec velice úspěšný. Dosáhla návštěvnického rekordu, kdy branami zahrady prošlo více než 350 tisíc lidí. Zo se též dočkala se významných odchovů vzácných nebo ohrožených zvířat.

Počátek loňského roku však byl pro jihlavskou zoo náročný. Podobně jako i jiné instituce na Vysočině, tak i Zoo Jihlava postihl krach Sberbanky, kde měla uložené peníze. I přesto může rok s dvěma dvojkami na konci hodnotit velice pozitivně.

„Že se nám loni dařilo, bylo vidět především na loňské návštěvnosti. Dosáhli jsme návštěvnického rekordu od založení zoologické zahrady,“ řekl spokojeně ředitel zoo Jan Vašák. Celkově zoo za rok 2022 navštívilo 353 322 návštěvníků. Návštěvnicky silný byl i prosinec. „Pokud nepočítáme rok 2015, kdy jsme v prosinci otevírali Tropický pavilon a měli jsme zde více jak dvanáct tisíc lidí, tak byl loňský prosinec taky rekordní,“ zkonstatoval Vašák.

Během posledního měsíce v roce 2022 do zoo zavítalo 6 964 lidí. Dle ředitele zoo k vysokému rekordu dopomohlo příznivé počasí a taky fakt, že mnoho lidí stále volí raději výlety po České republice než po zahraničí, což je zatím stále jakýsi pozůstatek po epidemii Covid-19.

Odchovy vzácných zvířat, import velkých koček

Dařilo se i přímo u zvířat. Z každoročních, již "tradičních" odchovů můžeme vzpomenout lemury kata, plameňáky, lenochoda a křečky velké. Letos se v Jihlavě narodilo i mládě alpaky nebo několik zeber Burchellových. „K těm vzácnějším odchovům patří mláďata pekari Wagnerových. Dvě selata se narodila na začátku června a jedná se o náš první odchov u tohoto druhu,“ vysvětlil ředitel.

Ještě v polovině dubna se narodila dvě mláďata servala. Na jeho mláďata jsme si jihlavská zoo musela pět let počkat. „Radost nám udělala i čtyřčata ve výběhu prasat visajanských negroských. Toto prase je zařazeno mezi druhy kriticky ohrožené vyhubením. Na přelomu září a října jsme se mohli pochlubit i velikou nadílkou u hroznýšovců jamajských. Celkem jich bylo 50 a jednalo se o mláďata od tří samic,“ dodala Simona Kubičková z marketingového oddělení zoo.

Z větších transportů lze vzpomenout příchod nového chovného samce irbise, který dorazil z Francie. Druhou velkou kočkovitou šelmou, která přijela, je samice levharta perského. Do Jihlavy přicestovala z Polska v polovině října.

Ohodnoť článek

Foto Daniela Oberreiterová, Zoo Jihlava | Zdroj Zoo Jihlava

Štítky Zoo Jihlava, mláďata, rekord, návštěvnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok 2022 byl pro jihlavskou zoo rekordní. Jejími branami prošlo víc než 350 tisíc návštěvníků, nejvíce v historii | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.