Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Opustili nás v roce 2022: Osobnosti politického, kulturního a společenského života z Kraje Vysočina

Blížící se konec roku je o setkání s našimi nejbližšími, ale také o vzpomínaní na ty, kteří nás opustili. Letos odešla celá řada významných osobností spjatých s Jihlavou i celým Krajem Vysočina. Zavzpomínejte s námi na ty, jež už tu s námi nejsou.

V letošním roce se s námi rozloučili dva bývalí městští zastupitelé. Zkraje prosince zemřel Ivan Činčera, který proslul jako primář gynekologicko-porodnického oddělení v jihlavské nemocnici. „Během jeho funkčního období byla provedena dílčí stavební rekonstrukce oddělení, začalo se provádět ultrazvukové screeningové vyšetření těhotných žen a byla zavedena celá řada nových diagnostických vyšetření,“ stálo na webu jihlavské nemocnice.

Do zastupitelských lavic usedal po roce 2000 i známý jihlavský patriot Leo Švančara. Ten se skutečně dal označit za renesanční osobnost, jeho řivotní příběh byl opravdu pestrý. Za komunismu, během nějž byla jeho rodina perzekuována, vystřídal řadu rozličných zaměstnání, ale i po revoluci byl okruh jeho zájmů a činností byl velmi široký. Působil mimo jiné jako publicista, novinář, hudebník, atrolog, léčitel nebo homeopat. 

S kariérou politika spojil svůj život také Zdeněk Tůma. Do zastupitelstva Ledče nad Sázavou se poprvé dostal před 19 lety, v jejím čele stál pak od roku 2014, o šest let později se stal také krajským zastupitelem. Kromě politiky se věnoval také místní házené. Věnoval se jí coby hráč, působil také jako trenér, rozhodčí a funkcionář. 

Známou jihlavskou osobností byl Josef Vilím. Ten svoji profesní dráhu spojil s Dopravním podnikem města Jihlava. Od roku 1984 zastával funkci technického náměstka. O dest let později se stal jeho ředitelem a v této funkci setrval až do roku 2019.  Na podniku prý dokázal držet rodinnou atmosféru. „Byl to férový a korektní člověk,“ zavzpomínal bývalý řidič MHD. 

Těsně před Vánocemi odešel i Miloš Janderka, dlouholetý pedagog z jihlavského gymnázia. Vyučoval zde zeměpis a tělesnou výchovu, do vedení školy se dostal v 90. letech  a na pozici zástupce ředitele vydržel až do roku 2011. „Za jeho působení zde vznikly takové projekty jako nová tělocvična, nová přístavba a mnoho dalších věcí,“ připomněl současný ředitel gymnázia.

Úmrtí se nevyhnula ani kulturní oblasti. Ve věku 66 let zemřel divadelní a filmový herec a dabér Otmar Brancuzský, rodák z Malého Beranova. Před kamerou se objevoval zejména ve vedlejších rolích, diváci jej ale mohli vidět v mnoha filmech či seriálech. Zahrál si například i ve filmu Kolja Jana Svěráka, který za něj dostal americkou filmovou cenu Oscar. Od roku 2010 působil v pražském Činoherním klubu. 

Letos zemřel i významný český grafik a malíř Emanuel Ranný, který žil a tvořil v Třebíči. Působil v uměleckých skupinách, konkrétně ve Sdružení Q a Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Byl také nositelem prestižních ocenění. Ranný proslul zejména grafickou technikou suché jehly. „Jasně posunul hranice oboru, čímž si získal obdiv současníků, uznání odborných kruhů a mezinárodní věhlas,“ uvedl Kraj Vysočina.

Sportovnímu světu dal sbohem bývalý rychlobruslař Jiří Kyncl. Bývalý dlouholetý, historicky nejlepší mužský reprezentant Jiří Kyncl, mnohonásobný mistr Československa, byl bezesporu rychlobruslař s velkým sportovním srdcem a osobnost českého rychlobruslení. Zúčastnil se dvou olympijských her, především v Calgary v roce 1988 upoutal svým výkonem, když v závodě na trati 10 tisíc metrů skončil na 16. místě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto fotoaparat.cz

Štítky smuteční oznámení, nekrolog, úmrtí, 2022

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opustili nás v roce 2022: Osobnosti politického, kulturního a společenského života z Kraje Vysočina | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.