Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zemřel Leo Pavel Švančara, jihlavský patriot a člověk mnoha profesí a zájmů

V pátek 22. dubna zemřel jihlavský rodák Leo Pavel Švančara. Ten se skutečně dal označit za renesanční osobnost, okruh jeho zájmů a činností byl velmi široký. Působil mimo jiné jako publicista, novinář, hudebník, atrolog, léčitel nebo homeopat. Po roce 2000 byl i komunálním politikem.

Leo Švančara se narodil v roce 1962. Jeho rodina byla za komunistů z náboženských důvodů perzekuována, a tak před rokem 1989 vystřídal nejrůznější povolání počínaje nočním hlídačem v jihlavské „klavírce“, přes brusiče kovů, zaměstnance krematoria až po revizora v městské dopravě.

Od osmdesátých let působil v hudební skupině CWBC, jejíž styl sám označoval za „heavy country metal“. Kromě toho, že hrál na dobro nebo kytaru, byl autorem většiny písní a textů a jejím kmenovým zpěvákem. 

„V roce 1993 začinal v Jihlavských listech. Postupně působil například v novinách Facta, Zemědělských novinách, Zemských novinách či České tiskové agentuře,“ popisuje Švančarův novinářský životopis Zdeněk Zazdil z serveru tydeniky.cz. Dále spolupracoval s Radiem Vysočina, Rovností, Brněnským Dnem či deníky Bohemia. Později byl mimo jiné šéfredaktorem dnes již zaniklého Jihlavského večerníku a později vydavatelem Jihlavských pohledů. 

V letech 2002 až 2006 vyráběl Švančara každodenně pro Český rozhlas Region svůj pravidelný ranní pořad „Kalendář Regionu“, ve kterém se zabýval denně osobnostmi, výročími a zajímavými historickými událostmi na Vysočině.

„V roce 1996 založil jeden z prvních českých internetových serverů Regionalist, který zůstává dodnes nejstarším českým internetovým regionálním periodikem,“ připomíná další Švančarovy aktivity Zazdil. Později stál rovněž za vznikem stránek iglau.cz zaměřených na historii Jihlavy a zajímavosti související s tímto městem.

Náklonnost k astrologii měl v rodině. Jeho pradědeček Franz Xaverius Martin Švančara byl astrologem a lékařem knížete Kamila Rohana a později u amerického velvyslance v Cáchách. Dědeček Ludwig Johann Švančara  byl rovněž astrologem.

Leo Švačara se činil také v politice. Od roku 1980 do roku 1989 angažoval v Československé straně lidové. V roce 2001 pak vstoupil do jihlavské ODS, jejíž byl v letech 2004 až 2006 místopředsedou.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook / Leo Švančara | Zdroj Zdeněk Zazdil, tydeniky.cz

Štítky Leo Pavel Švančara, úmrtí, Jihlava, Kamil Rohan, Kraj Vysočina, ODS, Český rozhlas Region

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Leo Pavel Švančara, jihlavský patriot a člověk mnoha profesí a zájmů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.