Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Zemřel grafik a malíř Emanul Ranný, který působil v Třebíči. Posunul hranice svého oboru, získal řadu ocenění

Ve věku 79 let zemřel významný český grafik a malíř Emanuel Ranný, který žil a tvořil v Třebíči. Ranný působil v uměleckých skupinách, konkrétně ve Sdružení Q a Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Byl také nositelem prestižních ocenění.

Životopis Emanuela Ranného

Emanuel Ranný se narodil v Brně v roce 1943, v roce 1964 dokončil Vyšší školu uměleckého průmyslu v Brně a od toho roku působil v Třebíči, kde nastoupil do propagačního oddělení továrny na pletací stroje Uniplet, na této pozici pracoval do roku 1980, kdy po smrti bratra v roce 1981 se začal na volné noze věnovat pouze malířství.

Od roku 1964 se věnoval suché jehle, od roku 1980 spolupracoval s Janem Skácelem, jemuž graficky doprovázel knihy básní a ty také vydával. V roce 1994 získal cenu Ministerstva kultury. V roce 2018 graficky upravil k 75. narozeninám (spolu s Martinem Hilským) zpracoval vydání 75. sonetu Williama Shakespeara, v roce 2020 graficky zpracoval vydání 77. sonetu téže autora.

Posunul hranice svého oboru

Emanuel Ranný proslul zejména grafickou technikou suché jehly, které určil dosud neznámé či nepoužívané cesty. „Jasně posunul hranice oboru, čímž si získal obdiv současníků, uznání odborných kruhů a mezinárodní věhlas. Jeho jméno je spojeno s nespočtem mezinárodních výstav a řadou prestižních ocenění," uvedla za Kraj Vysočina jeho mluvčí Eva Neuwirthová.

Za své umění a propagaci dobrého jména Kraje Vysočina obdržel v roce 2012 Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina v podobě kamenné medaile. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina, wikipedia

Štítky úmrtí, umění, grafik, malíř, Emanuel Ranný, Kraj Vysočina, Emanuel Ranný ml., ocenění, Třebíč, SČUG Hollar, Brno, William Shakespeare, Jan Skácel, Martin Hilský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel grafik a malíř Emanul Ranný, který působil v Třebíči. Posunul hranice svého oboru, získal řadu ocenění | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.