V České republice je před Vánoci nahlášeno zhruba 3000 prodejních míst s kapry. Státní veterinární správa začne v následujících dnech s jejich kontrolou. V nich se zaměří hlavně na dodržování hygienických podmínek, životních podmínek ryb, a také dodržování platné legislativy při jejich usmrcování.
Každý prodejce musí své místo prodeje nahlásit Státní veterinární správě (SVS) nejpozději sedm dní před samotným zahájením. Nejvíce stánků eviduje SVS letos v Jihomoravském kraji. Hned poté je nejvíce prodejců ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. V Kraji Vysočina je nahlášeno 198 prodejních míst.
V nadcházejících dnech začnou inspektoři postupně s jejich kontrolou. Zaměřují se zejména na to, aby prodej probíhal v odpovídajících hygienických podmínkách, aby nebyly přeplněné kádě s kapry a byla v nich čerstvá protékající voda, díky čemuž mají ryby dostatek kyslíku. Usmrcování ryb musí být prováděno v souladu s platnou legislativou. „Z tohoto pohledu jednoznačně doporučujeme nechat si rybu usmrtit v místě prodeje. Nejen proto, že usmrcení provede zkušený personál, ale zejména s ohledem na případný stres či strádání ryb způsobené přesunem a další manipulací, či držením v domácnostech,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Stánkaři musí mít povinnou výbavu, do které patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha ve stánku musí jít snadno vyčistit a dezinfikovat. Kontroly se také zaměřují na to, zda nejsou zneužívána chráněná značení a klamáni spotřebitelé.
Minulý rok inspektoři zkontrolovali téměř 900 prodejních míst. „Zhruba ve třech procentech kontrol byly zjištěny nějaké závady. Nejčastějším nedostatkem bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě, následovala pochybení v hygieně prodeje a objevilo se několik případů problémů s welfare," popsal mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.