Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Žďár nad Sázavou a Nové Město na Moravě zajistily partnerským městům na Ukrajině elektrocentrály

Radnice ve Žďáru nad Sázavou poskytne 600 tisíc korun na pořízení elektrocentrál pro partnerské město Chust v Zakarpatské oblasti Ukrajiny. Pomoc svým partnerům na Ukrajině při zvládání výpadků elektrického proudu způsobovaných ruskými útoky na energetickou infrastrukturu poskytne také Nové Město na Moravě. Pro školy a školky v ukrajinském městě Mižhirja zajistily tamní firmy spolu s radnicí šest elektrocentrál.

„Diskutovali jsme s našimi přáteli z Mižhirji o tom, co jim pomůže nejvíc. A právě ty elektrocentrály pro školy se ukázaly jako nejpotřebnější věc," řekl novoměstský starosta Michal Šmarda (ČSSD). Jednotlivé centrály podle něj stály přibližně od 12 do 20 tisíc korun. Jednu hradilo město, další místní firma hodně zlevnila, zbylé koupily společnosti, které ve městě podnikají.

Novoměstští spolu s tamním starostou dovezly elektrocentrály do svého partnerského města na Zakarpatské Ukrajině teďe o víkendu, aby byly na místě na svátek svatého Mikuláše, který tam připadá na 19. prosinec. „Spolu s tím vezeme nějaké dárky pro děti, které tam jsou ve školách. Ono je tam poměrně dost vnitřních uprchlíků z východní Ukrajiny, tak aby měly také hezkého Mikuláše," řekl Šmarda. Město Mižhirja má okolo 9 tisíce obyvatel, kvůli lidem prchajícím z válečných oblastí se teď počet přibližně zdvojnásobil. Dětí tam je podle informací novoměstské radnice asi 3 500.

Žďár nad Sázavou požádalo o generátory elektrické energie jeho partnerské město Chust. „V současné době jsme s nimi v kontaktu ohledně technických detailů a specifikací," řekl starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město) ve čtvrtek zastupitelům. I v Chustu by darované elektrocentrály měly být využité hlavně ve školních prostorách, kde jsou podle starosty soustředění uprchlíci z jiných částí Ukrajiny. Peníze od města na pořízení dohodnuté humanitární pomoci dostane oblastní charita. která může pro tyto účely nakupovat zboží osvobozené od DPH.

Ždárská radnice už letos v červnu pro partnerské ukrajinské město zajistila dvě čerpací stanice na vodu, protože i v Chustu počet lidí kvůli uprchlíkům výrazně stoupl, před válkou jich tam žilo asi 30 tisíc. V březnu zajišťoval Žďár nad Sázavou léky, o které požádala nemocnice v Chustu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vasebydleni.cz

Štítky ČR, Ukrajina, energie, správa, Žďársko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďár nad Sázavou a Nové Město na Moravě zajistily partnerským městům na Ukrajině elektrocentrály | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.