Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Za pitnou vodu v Jihlavě si v novém roce připlatíme. Cena vzroste téměř o čtvrtinu

Lidé bydlící v Jihlavě si od Nového roku připlatí za pitnou vodu. Důvodem tohoto nepopulárního kroku je zdražování energií a pohonných hmot, dražší nákup vyrobené vody a vyšší ceny materiálů na opravy.

„Nový ceník vodného a stočného budou schvalovat zastupitelé Jihlavy na své prosincové schůzi. Předpokládá se nárůst ceny asi o 24,5 %, tak že by Jihlavané za kubík vody platili 125,98 korun," informoval v tiskové zprávě Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Největším důvodem zdražení vody je nákup vyrobené pitné vody od majitele úpravny vody na Hosově – od Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK), kterou provozuje Vodárenská akciová společnost. „Dále se na nárůstu ceny bude podílet zdražení energií, chemikálií, pohonných hmot a materiálů na opravy a také na provoz čistírny odpadních vod. Největší část peněz z vybraného vodného a stočného se ale vrací zpět do oprav a nových investic. Kvůli vleklým sporům o majetek se do vodohospodářské infrastruktury v Jihlavě dlouhé roky neinvestovalo a vodárenský majetek je proto ve velmi špatném stavu," vysvětluje mluvčí Jihlavy. 

Zdražování vody od Nového roku se netýká jen krajské Jihlavy, vyšší cenu za vodné a stočné bude účtovat většina měst a obcí v ČR. Obyvatelé Jihlavy doteď platili 101,16 korun za jeden metr krychlový vody. „Stát určuje takzvaně sociálně únosnou cenu vody pro jednotlivé kraje. Pro Kraj Vysočina je takto stanovená cena letos na částce 144,64 korun. Loni to bylo 131,71 korun a v roce 2020 118,46 korun," dodal Daněk. pro srovnání -  v Praze je sociálně únosná cena vodného a stočného stanovena na 199 korun.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj Město Jihlava

Štítky voda, pitná, vodné, stočné, cena, zdražení, energie, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za pitnou vodu v Jihlavě si v novém roce připlatíme. Cena vzroste téměř o čtvrtinu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.