Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Co s arénou, na kterou nestačí původní rozpočet? Ať rozhodnou lidé v referendu, navrhuje politické uskupení Jihlava srdcem

Originální a dosud nahlas nevyřčené řešení otázky ohledně nové Horácké multifunkční arény nabízí nový politický subjekt Jihlava srdcem. Ten ve chvíli, kdy cenové nabídky na realizaci stavby překračují plánovaný rozpočet o půl miliardy, navrhuje to, aby se o osudu arény rozhodlo referendum.

Nadějné vyhlídky na konci července, kdy vešlo ve známost, že cenovou nabídku na stavbu nové arény předložilo hned pět firem. Vystřízlivění o několik dní později, kdy bylo zveřejněno, že se pohybují v relaci od 1,9 do 2,25 miliard korun. Co s tím, když několik let plánovaná stavba a masivní investice v jednom přesahuje plánovaný rozpočet (1,4 miliardy korun) o minimálně půl miliardy?

Cenové nabídky na stavbu nové arény jsou o půl miliardy vyšší, než se plánovalo. Pořád chceme stavět, říká město

Nejsou to cifry, které si městští zastupitelé přáli vidět. Už vědí, že cenové nabídky na stavbu Horácké multifunkční arény se pohybují od 1,9 do 2,25 miliardy korun. Do výběrového řízení šla přitom s předpokládaným rozpočtem okolo 1,3 miliardy...

Pečlivě plánované financování demolice starého zimního stadionu a stavby nové multifunkční arény složené z příspěvku města (600 milionů korun), Kraje Vysočina (500 milionů korun) a Národní sportovní agentury (300 milionů korun) najednou nedostačuje. Už v tomto týdnu se měla ustanovit komise složená z odborníků, zástupců Kraje Vysočina a zástupců jednotlivých politických klubů v jihlavském zastupitelstvu, aby se 10. srpna poprvé sešli a v horizontu několika týdnů postupně rozhodli o nejvhodnější nabídce, kterou doporučí k rozhodnutí zastupitelům města.

„Je stále naší prioritou novou multifunkční halu postavit, protože bude mít obrovský význam pro celý region,“ prohlásil jihlavský radní a manažer výstavby Horácké arény David Beke navzdory předloženým cenovým nabídkám. Podle něj se bude prověřovat několik cest, jak situaci řešit.

„Můžeme například hledat soukromé zdroje pro spolufinancování, můžeme prověřit možnosti vzít si od bank vyšší úvěr, můžeme také stavbu rozdělit na etapy, můžeme se snažit o přesoutěžení nebo můžeme jako jedno z krajních řešení projekt mlutifunkční haly ukončit a připravit variantu stavby malého zimního stadionu, který by Jihlava zvládla sama bez další finanční podpory,“ nastínil některé z variant dalšího postupu Beke.

Kriticky se k nastalé situaci vyjádřili zástupci nového politického subjektu Jihlava srdcem, který se bude účastnit i záříjových komunálních voleb. „Informace, že vedení města nemá od prvopočátku, nebo alespoň od okamžiku, kdy se ví o situaci, jaká ve stavebnictví v současné době panuje, pro tento případ připravený alternativní plán a harmonogram dalších kroků, je velké zklamání,“ říká zakladatel uskupení Jaroslav Homolka prostřednictvím otveřeného dopisu, který byl ve čtvrtek 4. srpna doručena na podatelnu Magistrátu města Jihlavy.

Součástí tohoto dokumentu je zároveň výzva zastupitelům města, aby na svou mimořádnou schůzi, která se bude konat 23. srpna, zařadil bod o vyhlášení referenda o výstavbě Horácké multifunkční aréně. „Informace o cenových nabídkách zcela potvrdily objektivní nejistotu týkající se zajištění financování výstavby arény, aniž by to ohrozilo rozpočet a následný provoz města na další roky. Vyzýváme proto zastupitele, aby v takto mimořádném případu zjistilo formou referenda názor občanů města a následně se jím řídilo,“ apeluje další člen Jihlava srdcem Vít Prchal. podle kterého jde v této situaci o naprosto oprávněný a legitimní požadavek.  

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava

Štítky Horácká aréna, multifunkční aréna, Jihlava, Jihlava srdcem, referendum, rozpočet, stavba, Kraj Vysočina, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co s arénou, na kterou nestačí původní rozpočet? Ať rozhodnou lidé v referendu, navrhuje politické uskupení Jihlava srdcem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.