Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cenové nabídky na stavbu nové arény jsou o půl miliardy vyšší, než se plánovalo. Pořád chceme stavět, říká město

Nejsou to cifry, které si městští zastupitelé přáli vidět. Už vědí, že cenové nabídky na stavbu Horácké multifunkční arény se pohybují od 1,9 do 2,25 miliardy korun. Do výběrového řízení šla přitom s předpokládaným rozpočtem okolo 1,3 miliardy korun bez daně.

Protože jsou nabízené ceny vyšší než částka, se kterou město původně počítalo, musí zastupitelé v následujících měsících rozhodnout o dalším postupu. Co se bude dít nejdříve? Podle městského webu Ježkovy oči primátorka Jihlavy Karolína Koubová ještě tento týden jmenuje komisi sestavenou z odborníků, ze zástupců Kraje Vysočina a ze zástupců jednotlivých politických klubů v jihlavském zastupitelstvu. Komise zhodnotí cenové nabídky a doporučí nejvhodnější nabídku k rozhodnutí zastupitelům města.

„Tento proces bude trvat několik týdnů,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast investic a rozvoje města Petr Ryška. Podle jeho slov jsou a budou nabídky důkladně kontrolovány z hlediska splnění všech náležitostí a kvalifikačních předpokladů a souběžně budou hodnoceny odborně politickou komisí jmenovanou k tomuto účelu. První jednání komise bylo svoláno na středu 10. srpna 2022.

Skončilo výběrové řízení na stavbu multifunkční arény, vedení Jihlavy bude vybírat z pěti nabídek

Den, který byl několikrát odkládán, nadešel. Dneska v 10 hodin skončila lhůta pro podávání cenových nabídek na realizaci multifunkční arény, která nahradí dosluhující CZ LOKO Arénu. Představitelé města budou vybírat nejlepší z pěti možností.

 

Jihlavský radní a manažer výstavby Horácké arény David Beke zároveň připomněl, že nejlevnější nabídka, tedy 1,9 miliardy korun nemusí být automaticky vybrána jako nejvhodnější. „V hodnocení totiž není hlavním kritériem se stoprocentní váhou pouze cena, ale jsou tam i další důležité parametry,“ říká.

Podrobně se budou plánovanými investicemi města a také financováním Horácké multifunkční arény zastupitelé zabývat na svém zasedání 23. srpna 2022, kdy se však ještě nedá očekávat žádné zásadnější rozhodnutí. „Zastupitelé ale zřejmě začnou probírat varianty, jak řešit navýšení ceny. Za sebe chci ujistit veřejnost, že je stále naší prioritou novou multifunkční halu postavit, protože bude mít obrovský význam pro celý region,“ prohlásil David Beke.

Podle něj se bude prověřovat několik cest, jak situaci řešit. „Můžeme například hledat soukromé zdroje pro spolufinancování, můžeme prověřit možnosti vzít si od bank vyšší úvěr, můžeme také stavbu rozdělit na etapy, můžeme se snažit o přesoutěžení nebo můžeme jako jedno z krajních řešení projekt mlutifunkční haly ukončit a připravit variantu stavby malého zimního stadionu, který by Jihlava zvládla sama bez další finanční podpory,“ nastínil některé z variant dalšího postupu David Beke s tím, že se nedá čekat rozhodnutí v řádu dnů, ale všechny varianty musí zastupitelé důkladně prodiskutovat.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, Karolína Koubová, Petr Ryška, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenové nabídky na stavbu nové arény jsou o půl miliardy vyšší, než se plánovalo. Pořád chceme stavět, říká město | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.