Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé si stěžují na ženu, co v centru Jihlavy močí na lavičky. Opakovaně končí na záchytce, říká strážník

Na jihlavských facebookových skupinách se řeší nejrůznější témata. Jedním z nich je třeba i lokalita Masarykova náměstí, kde v posledních dnech tráví dny žena bez domova, jež podle jedné z uživatelek Facebooku močí na lavičky. Ty jsou pak znečištěné a další lidé si na ně nemohou sednout. Naše redakce se v této souvislosti obrátila na jihlavskou městskou policii a také na radnici, která má údržbu laviček ve městě na starosti.

„Nevíte, jak často probíhá úklid laviček na náměstí? A kdo ho provádí? Je tam „nová" paní bez domova a každý den žije a hlavně MOČÍ na jiné lavičce. Druhý den tam sedí děti a lížou zmrzlinu nebo dámy s kafíčkama. Chtělo by to občas spláchnout... Lavičky i pod nima. Tak na koho se obrátit?“ ptala se na facebookové skupině Kateřina Bedáňová.

Jak zjistila redakce Drbny, správu a údržbu laviček na veřejných prostranstvích zajišťuje majetkový odbor Magistrátu města Jihlavy. „Mobilní lavičky jsou zpravidla čištěny jedenkrát ročně, a to v rámci jejich uložení ve skladových prostorách na zimní období. Případné mimořádné čištění laviček je řešeno individuálně, a to přes pracovníky údržby správy realit, případně objednáním u třetích subjektů. Prioritně jsou však přidělené finanční prostředky používány na zajištění oprav laviček (obnova nátěrů) popř. výměn dřevěných prvků laviček (sedadla, opěradla),“ reagovala na dotaz Aneta Hrdličková z jihlavského tiskového oddělení.

Doplnila, že mobilní lavičky se umývají jedenkrát ročně v rámci jejich zimního uložení ve skladových prostorách, umývání probíhá ručním způsobem. Pevně osazené lavičky se neumývají, případně se umývají pouze individuálně.

Závady v Jihlavě

Web sloužící k nahašování závad je podle jihlavské radncie využívaný dostatečně, nejvíce závad zadávají strážníci městské policie, kteří tak upozorňují nejen na poruchy na majetku, ale také přeplněné odpadkové koše nebo černé skládky. Právě častý výskyt černých skládek byl původním důvodem pro založení webu v roce 2014.

Lidé, kteří narazí na podobný problém na veřejném prostoru ve městě, mohou využít web zavady.jihlava.cz. Podle Hrdličkové zatím podobnou stížnost na znečištění laviček město neeviduje. „V rámci evidence hlášení závad doposud evidujeme pouze podněty v rámci technického stavu laviček, tedy podněty na jejich opravy,“ dodává Hrdličková.

Volejte městské strážníky

Občané, kteří mají výše popsaný problém, se mohou obrátit na městské strážníky. „A to buďto osobně, případně prostřednictvím linky 156, je možné využít i mailové adresy mestska.policie@jihlava-city.cz,“ vzkazuje za jihlavskou městskou policii zástupce ředitele Stanislav Maštera.

Ten redakci sdělil, že jihlavská městská policie se zmiňovanou ženou, která pobývá na ulici, zabývá dlouhodobě. „Opakovaně ji umisťujeme na protialkoholní záchytnou stanici. V letošním roce jsme její převoz realizovali již 32 x, paní se však po propuštění vždy vrátí do centra města. Komunikovali jsme s vedením psychiatrické nemocnice, s charitou, s orgány sociálních služeb, ale zatím se nám nedaří ani ve spolupráci s těmito subjekty situaci vyřešit,“ podotknul Stanislav Maštera a dodal, že v současné době pobývá na území města Jihlavy asi 80 bezdomovců.

To, že žena svou životní situaci zřejmě řešit nechce, potvrzuje v diskuzi ve skupině také Jitka Moravcová. „Nedávno jsem jí říkala, ať se zeptá na azylu. Říkala, že nechce. Důchod má, nic ji v tom nebrání. Ale hodně pije alkohol a na azylu nesmí,“ přidala svou zkušenost Jitka Moravcová.

Protiprávní jednání

Městská policie nemůže lidi bez domova z místa vykázat. Jak potvrdil Maštera, strážníci vůči těmto lidem mohou zasáhnout až v okamžiku, kdy se dopouštějí nějakého protiprávního jednání.

S problémovými lidmi bez domova se jihlavská městská policie nepotýká jen v centru města. Problémy s opilými bezdomovci, kteří údajně měli pokřikovat po dětech, které chodily do školy a ze školy, byly vloni také v areálu školy na Březinkách.

Jihlavané řeší bezdomovce u škol na Březinkách. Někoho vykázat není snadné, říká ředitel městské policie

Na sociálních sítích se opakovaně objevují příspěvky, které řeší problematiku lidí bez domova vysedávajících na lavičce pod vlivem alkoholu. To se podle takových příspěvků děje i v krajské Jihlavě, konkrétně na Březinkách v parku poblíž ZŠ...

Případ řešila s jihlavskými strážníky i primátorka města Karolína Koubová, skupina lidí bez domova byla podle slov ředitele strážníků Jana Frence opakovaně vykázána. Po chvilce se však na místo vždy vrátila.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky bezdomovkyně, obtěžování, strážník, policie, náměstí, Masarykovo, Jihlava, obecní policie, údržba, bezdomovec, Facebook, Jitka Moravcová, Karolína Koubová, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si stěžují na ženu, co v centru Jihlavy močí na lavičky. Opakovaně končí na záchytce, říká strážník | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.