Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihlavané řeší bezdomovce u škol na Březinkách. Někoho vykázat není snadné, říká ředitel městské policie

Na sociálních sítích se opakovaně objevují příspěvky, které řeší problematiku lidí bez domova vysedávajících na lavičce pod vlivem alkoholu. To se podle takových příspěvků děje i v krajské Jihlavě, konkrétně na Březinkách v parku poblíž ZŠ Březinova a ŽS Demlova. Opilí bezdomovci zde údajně vulgárně pokřikují na kolemjdoucí, do okolní zeleně konají svou potřebu a také se mají pokoušet mluvit s dětmi. Redakce Jihlavské Drbny se proto obrátila na ředitele jihlavské městské policie Jana Frence, který situaci se svými kolegy pravidelně monitoruje.

„O problému samozřejmě víme, dokonce jsme o tomto mluvili i s paní primátorkou a 18. května jsme skupinu lidí bez domova vykázali. Na místo se ale vraceli do 26. května. Teď by na místě už být ale neměli, nebo se k nám žádné oznámení nedostalo. To ale neznamená, že se tam nemohli vrátit, to se většinou děje, že jsou za hodinu po vykázání zase zpět,“ uvedl na dotaz redakce Jan Frenc, ředitel Městské policie v Jihlavě a dodal, že jeho kolegové dané místo po bezdomovcích uklidili. „Pokud se na místě znovu objeví a my se o tom dozvíme, tak je opět vykážeme,“ ujistil ředitel Frenc.

S vykázáním lidí, nejen bezdomovců, z nějakého místa to ale není tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Podle Frence je nutné si uvědomit jednu věc. „To, že je někdo bezdomovec, že zapáchá a že někde popíjí pivo, ještě neznamená, že ho z místa můžeme „vyhodit“, pokud nijak neporušuje vyhlášku nebo zákon. To, že je někdo špinavý a sedí na lavičce, není důvod k jeho vykázání. Podle zákona o obecní policii je můžeme vykázat, pokud se tam ale opět vrátí, tak se jim musíme věnovat znova,“ vysvětluje Jan Frenc. Pokud veřejnost oznámí nějaký problém s bezdomovci, tak na místo podle GPS vyjíždí nejbližší hlídka.

S výskytem lidí bez domova se městská policie setkává po celé Jihlavě. „Problémy s nimi jsou po celém městě. Podařilo se nám je vykázat z centra Jihlavy, z městské památkové rezervace. Vyskytují se i na autobusovém a vlakovém nádraží, na Keťásku a mohl bych pokračovat s dalšími lokalitami, odkud je pravidelně vykazujeme,“ říká Frenc.

Více problémů městská policie eviduje v zimních měsících, protože bezdomovci, kteří nevyužijí služeb azylového domu nebo noclehárny poblíž ústředního hřbitova, často přespávají třeba na chodbách panelových domů. „Ve srovnání s ostatními statutárními městy tu ale problémů s bezdomovci nemáme tolik,“ ujišťuje Frenc a dodává, že v Jihlavě policisté evidují víc než 80 lidí bez domova.

Jako problematické Frenc vidí i to, že v Jihlavě funguje protialkoholická záchytná stanice, jako jediná na Vysočině. „Opilec si ráno po propuštění najde kamaráda, který je bez domova, a už tu zůstane. Nebo se stává i to, že opilec třeba z Havlíčkova Brodu po probuzení na záchytce v Jihlavě zjistí, že nemá peníze na cestu domů, tak tady pak také zůstane,“ dodává ředitel Frenc.

Kam se mají lidé obrátit? 

Jak mají lidé reagovat, pokud se setkají s něčím podobným, jako u zmíněných jihlavských škol? „Pokud lidé uvidí bezdomovce, co nějak porušují vyhlášku, vyhazují někam odpadky a podobně, pak ať volají na městskou nebo státní policii. Kromě trestné činnosti máme se státní policií stejné kompetence. My pouze pokud zadržujeme pachatele trestné činnosti, tak ho předáváme státní policii,“ radí na závěr ředitel Jan Frenc.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky bezdomovci, policie, Jihlava, škola, alkohol, bezdomovec, obecní policie, Březinka, Drbna.cz, státní policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavané řeší bezdomovce u škol na Březinkách. Někoho vykázat není snadné, říká ředitel městské policie | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.