Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Biskup a prezident Charity Pavel Posád byl i duchovním správcem v Třešti

Devětašedesáté narozeniny oslavil 28. června monsignore Pavel Posád, který je rodákem z Budkova na Třebíčsku. V roce 1977 byl vysvěcen na kněze, v roce 2003 ho papež jmenoval biskupem.

Dětství a studium

Pavel Posád se narodil v Budkově na Třebíčsku 28. června 1953, 1. července téhož roku byl pokřtěn v kostele sv. Martina v Budkově. Pochází ze sedmi sourozenců, nejstarší bratr zemřel ve dvou letech. Rodiče pracovali v zemědělství. Vychodil místní základní školu a poté vystudoval gymnázium v Moravských Budějovicích, maturoval v roce 1972. Následně přešel na Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Praze, se sídlem v Litoměřicích. Absolutorium obdržel v roce 1977 a 26. června 1977 byl v Brně vysvěcen biskupem Josefem Vranou na kněze pro brněnskou diecézi.

Biskup, který nemá vlastní diecézi, je papežem jmenován na titul nějaké zaniklé diecéze. Přesně tak to bylo i u Pavla Posáda, který byl jmenován jako sídelní biskup do Litoměřic (2003) a po přeložení do Českých Budějovic byl jmenován biskupem ptujským (2008).

Z kaplana biskupem

Co se kněžské služby týče, tak tu zahájil nejdříve jako kaplan v Pozořicích u Brna, tam působil tři roky. Poté přešel coby kaplan do Brna – Židenic a také do Lomnice u Tišnova. V roce 1980 zahájil svou službu coby farář na Hodonínsku, konkrétně v Ratíškovicích. Po dvou letech byl na žádost tehdejší státní správy přeložen do pohraniční farnosti Drnholec na Břeclavsku. V roce 1989 se vrací zpět do svého rodného kraje, kdy byl ustanoven duchovním správcem v Třešti.

Po pádu komunistické totality se stal farářem u sv. Tomáše v Brně. Po třech letech byl jmenován spirituálem olomouckého Arcibiskupského kněžského semináře. V roce 2003, konkrétně 24. prosince, papež Jan Pavel II. Pavla Posáda jmenoval 19. biskupem litoměřickým. Jeho vysvěcení na biskupa se uskutečnilo  v litoměřické katedrále sv. Štěpána 28. února 2004. Zhruba po půl roce ve funkci, 6. listopadu 2004, Svatý stolec rozhodl, že kvůli přetrvávajícím zdravotním potížím biskupa Posáda bude pro jeho diecézi jmenován apoštolský administrátor. Stal se jím královéhradecký biskup Dominik Duka.

Monsignore Pavel Posád se 1. února 2009 stal prezidentem Charity ČR, tuto funkci zastává dodnes.

Rodák z Vysočiny monsignor Pavel Posád však byl nemocný jen do začátku září 2004. „Jmenování Dominika Duky bylo v podstatě se zpožděním, kdy už jsem byl zdráv. Svůj dobrý zdravotní stav jsem opakovaně doložil přímo papeži,“ uvedl v roce 2004 Pavel Posád.

Rozhořčení mezi věřícími

Odvolání Pavla Posáda z úřadu litoměřického biskupa vzbudilo mezi některými věřícími značné rozhořčení, protože si svou prací za pět let biskupské služby získal mezi věřícími značnou oblibu.

Na začátku roku 2008 byl Posád ze své funkce odvolán a jmenován titulárním biskupem ptujským a pomocným biskupem českobudějovickým. Přijal nový znak, ve kterém se objevily symboly města Ptuj – „ptujský kříž“ v 1. a 4. poli štítu erbu.

O čtyři roky později, na začátku roku 2012 byl Pavel Posád zvolen novým proboštem Katedrální kapituly u sv. Mikuláše v Českých Budějovicích a do této funkce byl slavnostně instalován v neděli 19. února 2012 v klášterním kostele Panny Marie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Zuchnický | Zdroj pavelposad.cz, cirkev.cz, wikipedia

Štítky rodák, duchovní, biskup, Budkov, Pavel Posád, Vysočina, papež, Kraj Vysočina, Třešť, okres Třebíč, Brno, Jan Pavel, Dominik Duka, Litoměřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Biskup a prezident Charity Pavel Posád byl i duchovním správcem v Třešti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.