Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Žďár nad Sázavou pošle do Chustu na Ukrajině dvě čerpací stanice na pitnou vodu. Stát budou 640 tisíc korun

Radnice ve Žďáru nad Sázavou pošle do partnerského města Chust na Ukrajině dvě čerpací stanice na vodu, zaplatí za ně 638 tisíc korun. Do třicetitisícového Chustu přišlo kvůli válce až 20 tisíc uprchlíků, město má kvůli tomu problémy se zásobováním pitnou vodou, řekl dnes novinářům starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město). Žďárští zastupitelé minulý čtvrtek schválili také 100 tisíc korun na nákup potravin a dalších potřeb pro děti na Ukrajině.

O potížích s dodávkami pitné vody mluvili zástupci Chustu, kteří přijeli do Žďáru nad Sázavou asi před měsícem. Tehdy uvedli, že si mohou dovolit pouštět pitnou vodu jen dvě hodiny dopoledne a dvě odpoledne. Čerpadla zaplacená městem do Chustu dodá firma, která má servisní zastoupení i v Košicích. „Oni dojíždějí na Ukrajinu, což je v této souvislosti důležité," řekl Martin Mrkos. Doplnil, že s výběrem zařízení pomohli odborníci Vodárenské akciové společnosti. „Protože tam jde i o detaily toho technického řešení, aby to fungovalo," řekl.

O příspěvek na čerpadla město požádalo kraj. Chust leží v Zakarpatské oblasti Ukrajiny, která je partnerským regionem Kraje Vysočina.

Jihlavské centrum humanitární pomoci očekává kvůli zdražování nárůst žadatelů

Centrum humanitární pomoci v Jihlavě, které vzniklo v březnu kvůli pomoci válečným uprchlíkům, se na novém místě otevírá i obyvatelům města. Kvůli zdražování se dá očekávat, že lidí, kteří budou mít hluboko do kapsy, bude přibývat se začátkem...

Potraviny a pleny pro děti ze Žďáru nad Sázavou se na Ukrajinu povezou se zásilkou, kterou by tam měl příští týden vypravit kraj. Do této sbírky kromě města přispělo i několik firem a veřejnost. „Garáž, kterou jsme uvolnili pro sběr a uložení této sbírky, je dá se říci, obsazená," uvedl místostarosta Rostislav Dvořák (KDU-ČSL).

První humanitární zásilku poslala žďárská radnice do Chustu letos v březnu. Sehnala léky, o které tehdy požádala tamní nemocnice. Žďár za ně zaplatil 600 tisíc korun distribuční společnosti, která dodání léků zajistila.

Žďár nad Sázavou má partnerství s Chustem od roku 2017. Kraj Vysočina spolupracuje se Zakarpatskou oblastí Ukrajiny 12 let. Od února, kdy Ukrajina čelí ruské agresi, koordinuje také humanitární pomoc posílanou přímo na Zakarpatí nebo využívanou pro ukrajinské uprchlíky v Česku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Ukrajina, správa, boje, voda, stroje, pomoc, Chust, Žďár nad Sázavou, pitná voda, Martin Mrkos, Vodárenská akciová společnost, Kraj Vysočina, KDU-ČSL, Košice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďár nad Sázavou pošle do Chustu na Ukrajině dvě čerpací stanice na pitnou vodu. Stát budou 640 tisíc korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.