Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z Jihlavy rovnou do války. Po dohodě s NATO odjely z městského nádraží české tanky a transportéry

, aktualizováno 5. dubna 2022, 17:03

Otázka, která zněla jihlavskou veřejností od pondělí, je objasněna. Čtyři tanky a pět obrněných transportérů z jihlavského městského vlakového nádraží míří rovnou na Ukrajinu, která už měsíc a půl čelí ruské agresi.

Spekulace potvrzeny. Přestože Ministerstvo obrany nebylo v pondělí ochotno poskytnout podrobnosti k vojenským vozidlům, které se včera objevily v blízkosti železniční stanice Jihlava - město, na veřejnost přece jen nějaké detaily v úterý prosákly. Nakládané čtyři tanky T-72 a pět obrněných transportérů BVP-1 jsou součástí dodávky, kterou Česká republika vysílá na Ukrajinu na podporu boje proti agresorovi z Ruska.

Dar na Ukrajinu ve formě několik desítek tanků a bojových vozidel je výsledkem domluvy se spojenci z NATO. Podle serveru idnes.cz české armádní velení souhlasilo s vyskladněním nepotřebných těžkých zbraní. Jedná skutečně o skladové zásoby naší armády, nikoli o stroje, které čeští zbrojaři nakoupili v Německu.

Ministryně obrany Jana Černochová si zaslouží velkou pochvalu, tohle teď těžce bojující ukrajinská armáda opravdu velmi potřebuje. Věřím, že se podaří v těchto dodávkách pokračovat. Sláva Ukrajině,“ prohlásil na Twitteru lidovecký poslanec Ondřej Benešík, čímž také potvrdil předchozí spekulace.

Podle zákulisních informací měly v minulých dnech být na Ukrajinu odeslány také samohybné protiletadlové systémy 9K35M Strela-10. Tyto sovětské systémy z 80. let teprve před několika měsíci naše armáda vyřadila, jejich odesláním tedy nevznikla armádě žádná škoda.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Twitter / OSINTdefender | Zdroj idnes.cz, Twitter

Štítky Jihlava, tanky, Ukrajina, válka, NATO, armáda, Ministerstvo obrany České republiky, Česko, Rusko, Jana Černochová, T-72, Ondřej Benešík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Jihlavy rovnou do války. Po dohodě s NATO odjely z městského nádraží české tanky a transportéry | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.