Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Musíme se připravit na další silný vítr. V pondělí ráno má zasáhnout nejvíce Jihlavsko a Žďársko

Od silného větru si neodpočineme ani na začátku nadcházejícího pracovního týdne. Český hydrometeorolgický ústav (ČHMÚ) dnes zvýšil stupeň varování před silným větrem na pondělní ráno a dopoledne. Výstraha se týká také Vysočiny, nejvíce však Jihlavska a Žďárska.

Podle aktualizované výstrahy silný vítr hrozí v pondělí od 4:00 do 11:00 s vysokým stupněm nebezpečí na celém území Čech s výjimkou severovýchodu. Podobné varování platí třeba i pro Jihlavsko a Žďársko na Vysočině. V dalších částech ČR vítr až do úterního rána představuje nízký stupeň nebezpečí, silně foukat by nemělo jen ve Zlínském kraji. „Slábnutí větru očekáváme v úterý 22. února, ale v západní polovině našeho území bude ve středu vítr opět zesilovat," varoval ČHMÚ.

Pro pondělní dopoledne, kdy má vítr hrozit nejvíc, meteorologové varovali před poškozením lesů a stromů a škodami na budovách a elektrickém vedení. Lidé by si měli dávat pozor na větrem unášené předměty, vyvrácené stromy a zlomené větve. Opatrní mají být řidiči, neměli by parkovat v blízkosti starších budov, větších stromů a vysokých stožárů. Silnice mohou zablokovat spadlé stromy. Lidé nemají chodit do lesa, na horách by měli omezit túry a nevyrážet na hřebeny.

Meteorologové varují také před vzestupem hladin menších toků, zejména pak v Jizerských horách, Krkonoších, Orlických horách i Jeseníkách. Toto platí až do pondělního večera. 

Silný vítr Česko trápil v tomto týdnu opakovaně, působil škody na budovách a elektrickém vedení a komplikace na železnici i silnicích. Ve čtvrtek bylo bez dodávek elektřiny až 300 tisíc odběratelů, v sobotu ráno po novém větru přes 50 tisíc domácností. Energetici už poruchy opravili.

Muzeum v Jihlavě bez střechy 

Se silným větrem a jeho následky ve čtvrtek bojovali nejen hasiči. Velké problémy byly třeba v krajské Jihlavě, kde z budovy Muzea Vysočiny Jihlava na Masarykově náměstí strhl vítr část střechy. Škoda byla podle informací Kraje Vysočina, který je zřizovatelem muzea, předběžně vyčíslena na dva až tři miliony korun. Padající plechová střecha naštěstí nikoho nezranila.

Střecha o ploše asi 156 metrů čtverečních spadla krátce před 9:00 na parkoviště před budovou. Pracovník klempířské firmy ji začal okolo 11:00 rozřezávat a plechové díly nakládat do přistaveného kontejneru. Kousky lepenky se v poryvech větru ještě točí po náměstí.

V podkroví už není výstavní část, muzeum je využívá k uložení věcí. „Až stav střechy zkontroluje specializovaná firma, rozhodne, jak rozsáhlé opravy budou muset být udělány, ale zatím to vypadá, že podbití je v pořádku," řekl ve čtvrtek 17. února hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO).

S řáděním silného větru se potýká i samotné centrum krajského města. Z budovy Muzea Vysočiny Jihlava na Masarykově náměstí strhl vítr část střechy, plech nyní leží v horní části náměstí. Na místě jsou hasiči, policisté i městští strážníci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SDH Dolní Cerekev | Zdroj ČTK

Štítky vítr, výstraha, nebezpečí, ČHMÚ, meteorologové, hasiči, vichřice, okres Žďár nad Sázavou, okres Jihlava, Kraj Vysočina, Český hydrometeorologický ústav, Česko, strom, muzeum, Jihlava, Vítězslav Schrek

Musíme se připravit na další silný vítr. V pondělí ráno má zasáhnout nejvíce Jihlavsko a Žďársko | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.