Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vítr odnesl střechu z jihlavského muzea. Plech spadl přímo na náměstí, nikoho nezranil

, aktualizováno 17. února 2022, 13:02

S řáděním silného větru se potýká i samotné centrum krajského města. Z budovy Muzea Vysočiny Jihlava na Masarykově náměstí strhl vítr část střechy, plech nyní leží v horní části náměstí. Na místě jsou hasiči, policisté i městští strážníci.

Škoda byla podle informací Kraje Vysočina, který je zřizovatelem muzea, předběžně vyčíslena na dva až tři miliony korun. Padající plechová střecha nikoho nezranila, hlášeny nejsou ani další škody na majetku. Muzeum dnes zůstane uzavřené. Utržená je krytina střechy směrem do náměstí, na druhé straně střechy drží.

"Řešíme nějaké havarijní záležitosti, stěhujeme jeden depozitář, ale už máme klempíře, kteří to provizorně zakryjí, a uvidíme podle stavu střechy, co s tím budeme dělat dál," řekl ředitel muzea Karel Malý.

Střecha o ploše asi 156 metrů čtverečních spadla krátce před 9:00 na parkoviště před budovou. Pracovník klempířské firmy ji začal okolo 11:00 rozřezávat a plechové díly nakládat do přistaveného kontejneru. Kousky lepenky se v poryvech větru ještě točí po náměstí.

V podkroví už není výstavní část, muzeum je využívá k uložení věcí. "Až stav střechy zkontroluje specializovaná firma, rozhodne, jak rozsáhlé opravy budou muset být udělány, ale zatím to vypadá, že podbití je v pořádku," řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Muzeum Vysočiny Jihlava sídlí ve třech historických budovách na Masarykově náměstí. Se svými pobočkami v Telči, Třešti a hradem Roštejnem je největším muzeem v kraji.

Výstraha před silným větrem dnes platí pro celou Českou republiku. Na Vysočině má mít vítr podle meteorologů v nárazech až devadesátikilometrovou rychlost.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Iva Křivánková | Zdroj HZS Kraje Vysočina, Magistrát města Jihlava, ČTK

Štítky vítr, Jihlava, střecha, muzeum, Muzeum Vysočiny Jihlava, Kraj Vysočina, Karel Malý, Vítězslav Schrek, ODS, Česko

Vítr odnesl střechu z jihlavského muzea. Plech spadl přímo na náměstí, nikoho nezranil | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.