Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Letce RAF Viléma Götha připomene nová pamětní deska. Před 71 lety zahynul v troskách svého letounu

V Jihlavě přibude nová pamětní deska. Nacházet se bude na Jakubském náměstí a připomene činy letce RAF Viléma Götha. Jeho rodina pochází z Dačic, on sám se narodil v Brně a do Jihlavy na zmíněné náměstí se rodiče přestěhovali v roce 1936.

V tomto roce byla umístěna pamětní deska připomínající dva jihlavské veterány Zdeňka a Bohuslava Skořepovy, a to na domě v Malátově ulici, kde dříve bydleli.

Další deska byla umístěna na plot areálu Služeb města Jihlavy, tedy na místo, kde dříve stával dům, ve kterém bydlel Jindřich Kartůsek, vlastenec, který se nespokojil s okupací a zaplatil za to vlastním životem. „Umístění pamětní desky stejně jako v předchozích případech iniciovalo opět Sdružení válečných veteránů ČR," uvedl Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Jihlava pamětní deskou připomněla Bohuslava a Zdeňka Skořepovy, zemřeli v boji proti nacistům

Pamětní deska v jihlavské Malátově ulici připomíná Bohuslava a Zdeňka Skořepovy, kteří zemřeli za druhé světové války. Bohuslava popravili v roce 1943 nacisté za odbojovou činnost, jeho syn Zdeněk zemřel o rok dřív jako letec RAF, bylo mu...

Vilém Göth, narozen 22. dubna 1915 v Brně, byl stíhacím pilotem RAF, který působil v jednotkách Armée De l'Air a Royal Air Force v 310. Československé stíhací peruti a poté v 501. stíhací peruti „Country of Warwick". Létal na letadle Hawker Hurricane Mk.I. Rodina Viléma Götha pocházela z Dačic, odkud Vilém Göth odešel do zahraničního odboje. „Rodina se později přestěhovala do Jihlavy a žila v domě na dnešní adrese Jakubské náměstí č. 10," přiblížil mluvčí Jihlavy Daněk. 

Přijat do francouzského letectva 

Letec Göth se po maturitě přihlásil dobrovolně k nástupu základní vojenské služby, absolvoval školu pro důstojníky v záloze. Po absolování Vojenské akademie v Prostějově a v Hranicích sloužil jako poručík letectva v Prostějově a v Piešťanech, a to jako polní pilot – stíhač.

Po okupaci odešel v roce 1939 do Polska, spolu s důstojníky Zdeňkem Škořepou, Adolfem Zeleným, Karlem Partlem a Leopoldem Havlíkem. „Po registraci na konzulátu v Krakově odjel s dalšími československými vojáky do Calais, kde byl přijat do francouzského letectva v cizinecké legii. V roce 1940 byl po přeškolení povýšen na nadporučíka čs. armády," jmenuje dále Radovan Daněk. 

Jihlava má dvě nové pamětní desky. Připomenou tři hrdiny druhé světové války

Krajská Jihlava má dvě nové pamětní desky. Jedna je umístěna na oplocení areálu Služeb města Jihlavy (SMJ) na Havlíčkově ulici, druhou najdeme na domě na Malátově ulici. Jejich slavnostní odhalení se bude konat v průběhu následujících dní.

Po porážce Francie Vilém Göth odjel lodí do Velké Británie a zde byl přijat jako Pilot Officer do RAF a přidělen k formující se 310. Čs. stíhací peruti, s níž se jako příslušník její B letky zapojil do Bitvy o Británii.

7. září 1940 sestřelil dva německé letouny Me Bf 110 u ústí Temže, ale sám musel nouzově přistát. 18. října 1940 byl odvelen k 501. Britské stíhací peruti.

„25. října 1940 se v leteckém souboji s německým Me Bf 109 srazil s jiným letounem britské perutě a zřítil se do ovocného sadu farmy Manor v Staplehurstu a v troskách svého letounu zahynul. Je pohřben na hřbitově Sittingbourne – Milton v Kentu, hrob č. W-141. V Dačících je po něm pojmenována ulice," dodává závěrem mluvčí Daněk. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky pamětní, deska, RAF, Viléma Göth, Jakubské náměstí, Jihlava, Royal Air Force, pamětní deska, Brno, Dačice, Jakubské náměstí (Brno), dům, Česko, Francouzské letectvo, bitva o Británii

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letce RAF Viléma Götha připomene nová pamětní deska. Před 71 lety zahynul v troskách svého letounu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.