Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihlava má dvě nové pamětní desky. Připomenou tři hrdiny druhé světové války

Krajská Jihlava má dvě nové pamětní desky. Jedna je umístěna na oplocení areálu Služeb města Jihlavy (SMJ) na Havlíčkově ulici, druhou najdeme na domě na Malátově ulici. Jejich slavnostní odhalení se bude konat v průběhu následujících dní.

Jindřich Kartůsek na Havlíčkově ulici

Na oplocení areálu SMJ nyní najdeme první zmíněnou desku. Ta zde byla umístěna na počest Jindřicha Kartůska, jenž prošel prošel drsnou cestou nacistickými kriminály. Slavnostní odhalení proběhne 26. října. Deska zde není umístěna náhodně, Kartůsek nedaleko ní na Havlíčkově ulici bydlel. 

„Město Jihlava zprostředkovalo obnovu pamětní desky připomínající jihlavského rodáka a vlastence Jindřicha Kartůska. Původní nedochovaná pamětní deska byla 1. července 1947 umístěna na domě Kartůskovy rodiny v ulici Havlíčkova č. 61. Dům byl však v roce 1958 kvůli plánové výstavbě nového mostu U Jánů zbořen. Pamětní deska byla poté uložena v budově radnice a v roce 1989 umístěna na oplocení areálu bývalých jatek, tedy dnešním areálu SMJ," vysvětluje Aneta Hrdličková z jihlavského odboru vnějších vztahů. 
A doplňuje, že v roce 1999 vzniknul projekt na výstavbu Památníku npor. Letectva Jindřicha Kartůska, na který měla být tato deska přemístěna. K realizaci tohoto projektu však nedošlo a v roce 2001 byla původní bronzová pamětní deska snesena a její další osud není znám.

„Na popud Sdružení válečných veteránů ČR provedlo statutární město Jihlava obnovu této pamětní desky a opětovně ji umístilo na ulici Havlíčkova na oplocení areálu Služeb města Jihlavy, tedy na druhotné umístění původní desky. Zprostředkování obnovy pamětní desky financovalo město a stálo přes 148 tisíc korun. Díky dochované fotodokumentaci původní – nedochované pamětní desky, jsme mohli v rámci návrhu zadání nové desky s původním vzhledem a uměleckým pojetím desky pracovat. Slavnostní odhalení desky proběhne ve spolupráci se Sdružením válečných veteránů ČR dne 26. října 2021,“ doplnil Ondřej Stránský z majetkového odboru magistrátu města Jihlavy.

Kdo byl Jindřich Kartůsek?

Nadšený Sokol a zručný závodník Jindřich Kartůsek se narodil 15. července 1887 ve Chvalčové Lhotě u Holešova. Nadporučík letectva ve výslužbě přenesl svoji lásku na automobilové motory a měl v Jihlavě generální zastoupení prostějovské firmy Wichterle a Kovařík. Byl předsedou Autoklubu Moravy a Slezska, nadšeně a obětavě pomáhal s organizací velkých automobilových závodů, v první řadě při pořádání Masarykových okruhů. Byl i nadšeným Sokolem a vedl k němu též své dva syny. V době ohrožení republiky se stal náčelníkem branné skupiny.

Byl znám svou ušlechtilostí, spravedlností a ryzím charakterem. Považoval za přirozené, jako dobrý vlastenec, podílet se na protinacistickém odporu. Gestapo jej vyslídilo a 7. prosince 1940 si pro něj přišlo. Následovala drsná cesta nacistickými kriminály. Z jihlavské věznice byl odvezen do  Kounicových kolejí, které byly pověstné svojí krutostí, prošel i kolejemi Sušilovými, věznicí „Pod kaštany“ na Veveří, až jeho strastiplná cesta skončila vězením ve Vratislavi. Polomrtvý, s váhou 40 kg, byl tři dny před svým úmrtím 24. ledna 1943 propuštěn do soukromého léčení. Pohřeb v Jihlavě byl gestapem zakázán, byl odvezen do Brna ke kremaci, která se konala pouze za účasti rodiny a malého okruhu přátel. V roce 1945 obdržel „in memoriam“ Československý válečný kříž a 28. října 1947 byl „in memoriam“ povýšen na kapitána leteckého zbrojařství. V roce 1945 se v Jihlavě konal I. ročník automobilového závodu „Kartůskův memoriál“.

Zdeněk a Bohuslav Skořepovi na Malátově ulici

Na další dva odvážné muže můžeme nově zavzpomínat i na Malátově ulici, kde přibyla další nová pamětní deska. Je připomínkou letce RAF Bohuslava Skořepu a jeho syna Zdeňka. Oba muži v domě na Malátově 8, kde je deska umístěna, žili. Slavnostní odhalení desky proběhne 10. listopadu 2021.

Zdeněk a Bohuslav Skořepovi

Pplk. i. m. Zdeněk Skořepa (30. ledna 1917 – 12. ledna 1942) byl příslušníkem 311. perutě RAF, nositel Čs. medaile Za chrabrost před nepřítelem a Čs. válečné kříže 1939, který během 26 akcí nalétal více než 150 operačních hodin. Jeho otec št. kpt. Bohuslav Skořepa (10. srpna 1890 – 26. března 1943) byl příslušníkem štábu odbojové skupiny obrana národa a důstojníkem Čs. armády z povolání a patrně právě jeho služební povinnosti nasměřovaly celou rodinu do Jihlavy.

Pamětní deska měla být na dům v Malátově ulici umístěna již v minulém roce, kvůli pandemii koronaviru se však na místo dala až letos v létě. 

Další podzimní pietní akce

Kromě odhalení dvou zmíněných pamětních desek si ještě během tohoto měsíce, konkrétně 28. října, připomeneme Den vzniku samostatného československého státu, a to při kladení kytic u sochy T. G. Masaryka v parku za Kinem Dukla.

Město nezapomene ani na válečné veterány. Důstojná připomínka konce 1. světové války se uskuteční 11. listopadu na jihlavském ústředním hřbitově.

Připomínka Dne boje za svobodu a demokracii proběhne 17. listopadu proběhne u sochy Klíčů naproti volnočasovému areálu Český mlýn. „V tento den se bude předávat také Cena města Jihlavy, kterou v Gotické síni jihlavské radnice doprovodí koncert žáků Základní umělecké školy Jihlava," dodává Aneta Hrdličková. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky pamětní deska, pieta, vzpomínka, Jihlava, Havlíčkova, Malátova, Kartůsek, Skořepa, dům, plot, druhá světová válka, veterán, Royal Air Force, Česko, první světová válka, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava má dvě nové pamětní desky. Připomenou tři hrdiny druhé světové války | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.