Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlava pamětní deskou připomněla Bohuslava a Zdeňka Skořepovy, zemřeli v boji proti nacistům

Pamětní deska v jihlavské Malátově ulici připomíná Bohuslava a Zdeňka Skořepovy, kteří zemřeli za druhé světové války. Bohuslava popravili v roce 1943 nacisté za odbojovou činnost, jeho syn Zdeněk zemřel o rok dřív jako letec RAF, bylo mu pětadvacet let. Pamětní desku dalo město umístit na dům, v němž rodina žila.

"Oba položili nejvyšší oběť, svůj život, za naši vlast a její svobodu," řekl náměstek primátorky Martin Laštovička (za KDU-ČSL) při včerejším slavnostním odhalení desky. Mezi účastníky byli i zástupci armády, Sdružení válečných veteránů ČR i Sokola.

Zdeněk Skořepa (1917 až 1942) byl příslušníkem 311. československé bombardovací perutě RAF, byl navigátorem. Během 26 akcí nalétal více než 150 operačních hodin. "Nevrátil se spolu s celou posádkou z operačního letu v noci 21. ledna roku 1942, jeho tělo nevydaly vody Severního moře jen 65 kilometrů od anglického pobřeží," řekl náměstek.

Jeho otec Bohuslav (1890 až 1943) byl důstojníkem československé armády. Zapojil se do odboje, byl ve štábu odbojové skupiny Obrana národa. Nacisté ho zatkli v domě, kde bydlel, v roce 1941. "Po věznění a mučení na různých místech byl popraven 26. března 1943 ve Vratislavi, pohřben je neznámo kde," řekl Laštovička.

Pamětní desku oběma hrdinům chtěla radnice původně osadit už před rokem, termín se posunul kvůli epidemii. Za desku město vydalo 30 tisíc korun.

Jihlava letos také nechala znovu osadit pamětní desku Jindřicha Kartůska, který se rovněž zapojil do odboje proti nacistům a zaplatil za to životem. Deska je na sloupu v Havlíčkově ulici. Původní deska z roku 1947 se nedochovala. Novou desku nechalo město vytvořit na popud Sdružení válečných veteránů ČR podle fotodokumentace té původní. Nový památník byl odhalen 26. října.

Dneska Jihlava připomene Den válečných veteránů, který je věnovaný památce ukončení první světové války. Pietní akt bude hodinu před polednem na ústředním hřbitově.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ČR, historie, správa, pietní, Jihlava, FOTO, pamětní deska, nacismus, Royal Air Force, druhá světová válka, Česko, Zdeněk Skořepa, KDU-ČSL, první světová válka, Den vzpomínek, Sokola, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava pamětní deskou připomněla Bohuslava a Zdeňka Skořepovy, zemřeli v boji proti nacistům | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.