Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Svatý Martin nakonec dorazil i do Jihlavy. Reakce byly extrémně pozitivní, říká organizátorka spontánní akce

Občané Jihlavy se svatého Martina nakonec také dočkali. Nebylo to v rámci magistrátem organizované velké akce, ale během několika dní vymyšlené soukromé události v ulici Věžní. A krátká, ale o to intenzivnější akce měla velmi pozitivní ohlasy.

Oficiální slavnost a průvod sv. Martina, který do jihlavského centra každoročně nalákal až sedm tisíc lidí, se nemohl již podruhé za sebou uskutečnit. „Vzhledem ke stávajícím opatřením a nepříznivé epidemiologické situaci jsme se nakonec rozhodli akci neuskutečnit. Je mi to osobně moc líto," uvedl již dříve na dotaz Jihlavské Drbny Tomáš Koukal, vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy.

Přesto krajské město ohledně návštěvy svatého Martina nepřišlo letos úplně zkrátka. „Byla to od nás spontánní akce, připravovali jsme ji snad jen čtyři dny,“ vypráví pro Jihlavskou Drbnu Olga Bednářová, majitelka kavárny Art Coffee, v jehož blízkosti se čtvrteční akce odehrávala. Na stolcích připravených venku ve Věžní ulici nechyběl svařák a svatomartinské víno, na zakousnutí byly připraveny rohlíčky nebo linecké. Atmosféru dotvářel hudebník na housle.

Akce začala okolo čtvrté hodiny odpolední, hlavní aktér – svatý Martin – dorazil na svém bílém koni zhruba o hodinu později. „I tentokrát měl nachytány dukátky, které rozhazoval dětem. Vlastně to mělo všechno jako to bývá při oficiální akci, jen v menším, komorním měřítku,“ říká Bednářová. Jen koridor měl světec omezený, projížděl několikrát raději jen po Věžní ulici. Lidé se začali rozcházet po šesté hodině, okolo osmé už bylo kompletně sklizeno.

Ohlas nad očekávání kladný. „Účast byla skutečně hojná, jsme moc rádi, že reakce byly extrémně pozitivní. Byla to snad první akce, kde byli všichni lidé neuvěřitelně ohleduplní, milí a tolerantní,“ hodnotí s nadšením Olga Bednářová. „Lidé přišli, popovídali si a byli vděční, že se ta svatomartinská tradice dodržela, třeba se další podniky inspirují.“

Akce byla na jihlavském magistrátu ohlášena, k masivní propagaci ale z pochopitelných důvodů nedošlo, informace byla zmíněna na facebookových stránkách kavárny, odkud se organicky rozšířila.

Podle majitelky kavárny jsou občané po podobných akcích lační. „Lidé už jsou unavení podráždění ze zákazů a omezení. Možná, že kdyby takových malých lokálních událostí bylo víc, bylo by dodrženo to, že se lidi neshromažďují v úplně velkém počtu, pěkně by se to rozmělnilo a nemuseli se tak akce zakazovat,“ myslí si.

S obavami tak vzhlíží k blížícímu se rozsvěcení vánočního stromu. „Kdyby každý gastro provoz měl možnost rozsvítit si svůj stromeček mít otevřený stánek bez nutnosti platby záboru, nemuseli by všichni na náměstí,“ nabízí Olga Bednářová možné řešení.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olina Malá, Facebook

Štítky svatý Martin, Jihlava, Drbna.cz, kavárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatý Martin nakonec dorazil i do Jihlavy. Reakce byly extrémně pozitivní, říká organizátorka spontánní akce | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.