Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zimní počasí je u konce, v Pavlově vypustili ježky a netopýry. Návštěvníci opět chodí na prohlídky

Jarní počasí, které se do teď podobalo spíše zimnímu, pozdrželo vypouštění netopýrů a ježků a ani květen návratu zvířat zpět do volné přírody nepřál. Ředitel záchranné stanice v Pavlově Zbyšek Karafiát prozradil, že nakonec se akce podařila, a ve třetím májovém týdnu pracovníci stanice vypustili bezmála patnáct ježků a kolem dvacítky netopýrů, kteří zimovali v prostorách záchranné stanice.

Už v březnu pracovníci stanice do přírody vypustili v zimě vyhladovělé a zraněné dravce, které se v Pavlově podařilo vyléčit. Do oblak se vrátila tři káňata, několik poštolek a dále kalous, hrdlička i uzdravený krkavec s operovaným křídlem. Do venkovní voliéry se přestěhovalo také několik letošních veverek. Jen co se rozběhají a ještě o něco vyrostou, za několik dní by se mohly vrátit na stromy do lesů a parků. Podobný osud čeká i čtyři liščata. „Už jsou ve věku, kdy už mohou být ve venkovních prostorách, kam jim nosíme potravu a čistou vodu, a už je vůbec nekontaktujeme s cílem nechat je zdivočet, a dát jim tak velkou šanci na návrat do volné přírody,“ informovala veterinářka stanice Alexandra Karafiátová.

Sezona mláďat je tady

Přestože počasí nepřeje, sezona mláďat je v plném proudu. V záchranné stanici se aktuálně starají o čtyři liščata, mládě výra velkého, puštíka obecného, tři malé kuny, tři srnčata, šest drozdů kvíčal, pět kosů, sojku, dva holuby hřivnáče, stehlíka, nově o pět čápat zachráněných z hnízda na komíně ve Valči na Třebíčsku a početná jsou i veverčata.

Čapí rodina přišla při dopravní nehodě o tátu, pět zachráněných čápat odchová jiný pár

V závěru minulého týdne se ve Valči na Třebíčsku odehrála unikátní záchranná akce. Tamější čapí rodina přišla při dopravní nehodě o tátu a v ohrožení života se tak ocitla čtyři sotva vylíhlá ptáčata a jedno vejce. Na jejich záchraně podíleli jak...

Když situace dovolí, mohou mláďata vidět i návštěvníci stanice. Brány areálu se totiž otevřely s počátkem května. „Nejpočetnější zástupy k nám míří o víkendech, prozatím jsme vydali cca 450 vstupenek,” uvedl Zbyšek Karafiát s tím, že ve stálých expozicích je zhruba 70 zvířat, další více než polovina, často zraněných a plachých ptáků i savců, je ve vnitřních prostorách.

Návštěvníci uvidí i venkovní části expozic

Pro návštěvníky mají ve stanici otevřeno v pracovní dny od 9 do 16  hodin, o víkendech od 9 do 13 hodin. „V jiné časy si lidé mohou zavolat, a pokud to jen trochu půjde, rádi jim vyjdeme vstříc,“ upřesnil ředitel Karafiát.

Úplnou novinkou v areálu je budování dvou oddělených jezírek pro želvy nádherné a pro čolky a další obojživelníky. „Stále častěji řešíme nálezy želvy nádherné v naší přírodě. Poslední dvě se k nám dostaly, když je rybáři vylovili společně s rybami z rybníka. Přitom tahle želva původem ze Severní Ameriky do naší přírody vůbec nepatří a v přírodě způsobuje pohromu,“ upřesnil na závěr Zbyšek Karafiát důvod budování jezírek jako nového domova pro rozrůstající se počet obyvatelek stanice.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Záchranná stanice Pavlov

Štítky Pavlov, stanice, záchrana, pomoc, zvířata, jaro, ježek, netopýři, příroda, Severní Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní počasí je u konce, v Pavlově vypustili ježky a netopýry. Návštěvníci opět chodí na prohlídky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.