Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Americký konvoj dorazí do tábora u Jihlavy v neděli nad ránem. V Rančířově je prostor pro izolaci

, aktualizováno 20. května 2021, 12:45

Američtí vojáci budou při svém přesunu z Německa do Maďarska tuto neděli odpočívat v Rančířově na Jihlavsku. První část konvoje má dorazit okolo 4:00, v cestě bude pokračovat po 21:00. Přes Česko se kvůli cvičení Severoatlantické aliance (NATO) přesune 600 vojáků a 190 kusů techniky. Armáda v Rančířově vybudovala zázemí s kapacitou 300 lidí, vojáci se v něm vystřídají, řekl dnes novinářům ředitel sekce logistiky ministerstva obrany Štefan Muránský.

„Česká republika se zavázala k poskytování této schopnosti v roce 2014 a od roku 2015 poskytujeme takovéto zabezpečení především pro americké jednotky, které se přesouvají přes naše území. Dává nám to možnost vyzkoušet si schopnost, ke které jsme se zavázali a kterou budujeme," řekl Štefan Muránský. Armáda je schopná zajistit americkým vojákům i stravu, kvůli pandemii se podle něj ale letos budou Američané stravovat z vlastních zásob.

Stanový tábor má 27 stanů po 12 lůžkách, nechybí sociální zázemí s veškerým zázemím nebo izolační prostor pro případ, že by se mezi vojáky vyskytla nákaza koronavirem. Budoval ho 14. pluk logistické podpory, 15. ženijní pluk a prapor podpory nasaditelných sil Rakovník, ze kterého je také velitelka tábora Zdeňka Lapáčková. „Výstavbou pro nás práce nekončí, zabezpečujeme chod a obsluhu tábora," řekla Lapčáková. Na výstavbě se podílelo 60 příslušníků armády. Tábor američtí vojáci využijí i při návratu mezi 12. a 16. červnem. „Předpoklad likvidace tábora je 23. až 24. červen," řekla Lapáčková.

Kromě stanového ubytování a hygienického zázemí poskytuje rančířovský vojenský prostor zázemí pro opravu techniky nebo doplňování paliv.

Přes Česko přejedou tři konvoje amerických vojáků, jejich cílem bude cvičení v Maďarsku. Přespí v Rančířově

Tři konvoje amerických vojáků přejedou postupně přes Českou republiku ve dnech od 22. do 26. května. Vojáci pojedou do Maďarska na mezinárodní cvičení Saber Guardian 2021, které je součástí aliančního cvičení NATO Defender Europe 2021. Přesun...

Americké konvoje pojedou na mezinárodní cvičení NATO v Maďarsku. Na území České republiky vstoupí 22. května večer na hraničním přechodu v Rozvadově. Na projetí Českou republikou má americká armáda 48 hodin, řekl Muránský. Přesuny po dálnicích jsou naplánované na večer a brzké ráno, aby neomezovaly běžný provoz. Rančířov je místem odpočinku, kde vojáci zůstanou několik hodin, krátká technická pauza je naplánovaná v Ostrově u Stříbra.

Po stejné trase se jednotky USA vrátí v půlce června. Američtí vojáci se na alianční cvičení NATO Defender Europe přesunují přes Česko pravidelně od roku 2015. Výjimkou byl loňský rok, kdy se cvičení nekonalo.

Víkendový průjezd vojáků se potká s plánovanou údržbou Jihlavského tunelu, který bude pro řidiče uzavřen od sobotní 8. hodiny do nedělní 22. hodiny. Tunel se kvůli průjezdu amerického konvoje na chvíli během oprav mimořádně otevře. 

V sobotu 22. května se od 8 hodin za účasti Policie ČR uzavře Jihlavský tunel. Řidiči musí jako obvykle využít objízdnou trasu.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ČR, USA, armáda, konvoj, Rančířov, Česko, NATO, Jihlava, Maďarsko, Ministerstvo obrany České republiky, Německo, okres Jihlava, Armáda Spojených států amerických

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Americký konvoj dorazí do tábora u Jihlavy v neděli nad ránem. V Rančířově je prostor pro izolaci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.