Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihlavská noclehárna aktuálně hlásí stop stav. Volná místa nabízí azylový dům

Jihlava nabízí lidem bez domova několik míst na přespání. Jednou z možností je využít lůžka v noclehárně, která funguje každý den od 19 do 7 hodin, a to od začátku prosince. Toto zařízení, které sídlí nedaleko ústředního hřbitova, je v těchto mrazivých dnech plné. Lidé žijící na ulici zde pravidelně obsadí všech 12 lůžek. Další možností je přespat ve stanu, který tam město nechalo postavit poprvé před touto zimou. Částečně volné bývají improvizované přístřešky - iglú - která mají ochránit lidi spící venku před umrznutím. Využít lze i azylový dům, který není plně obsazený, řekl radní města Daniel Škarka (Fórum Jihlava).

Azylový dům má aktuálně šest volných míst. „Volná kapacita je způsobená tím, že tam jsou určitá pravidla, která ti lidé musí dodržovat," řekl Daniel Škarka. Doplnil, že městská policie monitoruje v Jihlavě 76 lidí bez domova, počet poslední dobou nenarůstá. Už několik let se plus minus pohybuje kolem osmdesátky. 

Do jihlavské noclehárny, jež nese označení Havaj, nyní chodí přespávat i dvě ženy, které žijí na ulici. Lidé bez domova nově mohou využívat také rozšířené hygienické zázemí. Město tam totiž na začátku zimy nechalo postavit zateplený kontejner. Ten zájemcům nabízí sprchy a toaletu. „Toto se mezi lidmi bez domova velmi osvědčilo," pochvaluje si radní Škarka.

Jihlavští bezdomovci mohou nově využívat kontejner se základním hygienickým zázemím

Vylepšené zázemí budou moci od pondělí využívat jihlavští bezdomovci. V lokalitě Na Havaji byla dneska instalován vyhřívaný kontejner s pisoárem, záchody a sprchami. Buňku, která by osobám bez domova měla sloužit dva roky, zakoupilo město za 285...

Bezdomovci využívají k přespání průměrně tři iglú ze šesti. „Zmíněný nový stan není vytápěný. Instalace topidla by představovala bezpečnostní riziko, protože ve stanu nemáme žádný personál, který by na vše dohlížel," zmínil Daniel Škarka. 

Bezdomovci v Jihlavě mohou přespat ve speciálním iglú. Jedno z nich je i pro dvojici

Lidé, kteří jsou bez domova, mohou již čtvrtou zimu využít noclehárnu v Jihlavě, která se nachází poblíž ústředního hřbitova. Havaj, jak je noclehárna pojmenovaná, provozuje Středisko křesťanské pomoci (SKP). V tomto roce k lůžkům v budově přibyla...

Na podzim loňského roku město vyčlenila dům v Brněnské ulici - bývalé sídlo domu dětí a mládeže - pro bezdomovce, kteří mají nařízenou karanténu v souvislosti s koronavirem. Podle Škarky doteď nebylo nutné budovu využít. 

REPORTÁŽ: Na hodinu v Noclehárně Havaj: Večeře od Josefa, sušička prádla i problémy s alkoholem

Od začátku prosince, tedy už třetí měsíc, funguje v Jihlavě pro lidi bez domova noclehárna s, pro někoho idylickým, názvem Havaj. Sídlí v místě bývalé vazárny nedaleko ústředního hřbitova. Na plotě visí cedule s názvem, provozní dobou a cenou za...

V Čajkovského ulici by měla do roku 2023 vzniknout nová noclehárna pro bezdomovce, na jeho výstavbu by měla přispět dotace.  Azylový dům pro muže s 22 lůžky, který tam teď sídlí, se má brzo stěhovat do opravené budovy v Mlýnské ulici.

Ohodnoť článek

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky počasí, mráz, nocleh, sociální, noclehárna, Jihlava, azyl, azylový dům, bezdomovec, stan, Havaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská noclehárna aktuálně hlásí stop stav. Volná místa nabízí azylový dům | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.