Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihlavští bezdomovci mohou nově využívat kontejner se základním hygienickým zázemím

Vylepšené zázemí budou moci od pondělí využívat jihlavští bezdomovci. V lokalitě Na Havaji byla dneska instalován vyhřívaný kontejner s pisoárem, záchody a sprchami. Buňku, která by osobám bez domova měla sloužit dva roky, zakoupilo město za 285 tisíc korun.

Zateplený elektricky vyhřívaný kontejner s hygienickým zázemím instaloval jeřáb v pátek dopoledne v sousedství noclehárny pro osoby bez přístřeší na Žižkově ulici v Jihlavě v lokalitě zvané Na Havaji.

Nová buňka nabízí pro bezdomovce pisoár, tři umyvadla, dvě sprchy. Kontejner za 285 tisíc korun zakoupilo město Jihlava, aby zlepšilo hygienické zázemí noclehárny pro bezdomovce, kterou provozuje Středisko křesťanské pomoci Jihlava na Žižkově ulici.

Sloužit by zde měl nejméně dva roky, než se postaví nová noclehárna v Čajkovského ulici. Pak najde kontejner jiné využití, například jako zázemí pro sportovce u některého z hřišť. 

„Zakoupení vyšlo finančně výhodněji než pronájem. Na jaře jsme si podobný kontejner pronajímali za 16 tisíc korun měsíčně,“ informoval náměstek primátorky Jihlavy Martin Laštovička. Jeho kolega Daniel Škarka, radní města Jihlavy pro oblast sociálních věcí na místě instalace doplnil, že se v pondělí 14. prosince připojí kontejner k připraveným rozvodům sítí a kanalizace a bude připraven k využití.

V noclehárně, kde je k dispozici jen jeden záchod a jedna sprcha, od 1. prosince každý den nocuje kolem sedmi až deseti lidí. "Maximální kapacita je 12 lůžek, ale v mrazech přichází ještě víc lidí, kteří nemají kde bydlet, a naše hygienická kapacita byla nedostatečná," uvedl David Chlupáček, ředitel Střediska křesťanské pomoci.

Doplnil, že letos nabízejí na zahradě také čekárnu a ohřívárnu. "Jde o stan s podlážkou a lavicemi, kde si mohou lidé bez domova sednout, ohřát se a odpočinout si. V nejbližších dnech rozbalíme také iglú, která jsme měli poprvé k dispozici v loňské zimě," dodal David Chlupáček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlava

Štítky kontejner, bezdomovec, sprcha, Havaj, Jihlava, Středisko křesťanské pomoci Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavští bezdomovci mohou nově využívat kontejner se základním hygienickým zázemím | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.