Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihlava připravila místo pro bezdomovce, kteří budou v karanténě. Budou tam mít i jídlo

Jihlava připravila ubytování pro bezdomovce ve městě, kteří by měli být kvůli covidu-19 v karanténě. V jedné z městských budov už bylo tento týden nachystaných 11 lůžek, do budoucna by jich tam mělo být 20, řekl ředitel městské policie Jan Frenc.

Potřebnost takového zařízení se podle ředitele ukázala asi před dvěma měsíci, kdy bylo potřeba ubytovat dva lidi propuštěné z nemocnice, kteří měli být ještě v karanténě. Tehdy ještě mohli zůstat v noclehárně Havaj, která jinak funguje jako zimní sociální služba. Noclehárna ale bude přes zimu určená lidem bez domova, kteří jsou zdraví.

„Ty, kteří jsou nemocní, s nimi nemůžeme promíchat," uvedl Jan Frenc. Lidé v karanténě se nemohou volně pohybovat mezi ostatními. „Pokud by porušovali karanténu, tak se dokonce dopouštějí trestného činu," řekl.

REPORTÁŽ: Na hodinu v Noclehárně Havaj: Večeře od Josefa, sušička prádla i problémy s alkoholem

Od začátku prosince, tedy už třetí měsíc, funguje v Jihlavě pro lidi bez domova noclehárna s, pro někoho idylickým, názvem Havaj. Sídlí v místě bývalé vazárny nedaleko ústředního hřbitova. Na plotě visí cedule s názvem, provozní dobou a cenou za...

Krizový štáb ve městě proto pro tento účel vybral další objekt, kde by lidé mohli zůstat po dobu karantény. Místnosti tam budou vytápěné, lidé se tam budou moci umýt. Aby budovu neopouštěli, budou mít podle ředitele zajištěné i stravování.

V padesátitisícové Jihlavě se podle odhadu městské policie pohybuje okolo stovky bezdomovců. „Jenom za letošek jich je okolo osmi desítek, se kterými jsme měli nějaké problémy," řekl Frenc. Vyšší počet lidí bez domova ve městě podle něj souvisí i s tím, že do tamní protialkoholní záchytné stanice sváží opilce policie z celého kraje.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, správa, sociální, bezdomovci, Jihlava, karanténa, bezdomovec, jídlo, Havaj, obecní policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava připravila místo pro bezdomovce, kteří budou v karanténě. Budou tam mít i jídlo | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.