Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Horácká aréna s korunou ježka. Bude měnit barvy jako chameleon

Jihlavští radní se dnes seznámili s výslednou podobou vzhledu připravované Horácké multifunkční arény. Vnější fasádu haly architekti navrhují vyrobit z cenově dostupných kovových probarvených desek – takzvaného pororoštu.

Hala s korunou ježka, okna ve fasádě, průchody do parku i do studentského areálu, jednoduché a velmi rychlé přestavby uvnitř haly na koncerty nebo jiné sporty a citlivé zasazení do centra Jihlavy. Taková má být Horácká multifunkční aréna, která se má stát důležitým kulturně sportovním centrem nejen našeho kraje.

„Podle architektů bude měnit barvy jako chameleon od stříbrné přes šedo červenou až po červenou barvu podle toho, odkud se na něj budeme dívat. Koncertní pódia budou orientována směrem k parku, parkování pod halou bude ústit z ulice Jiráskova,“ popisuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice, základní obrysy dopracované studie Horácké multifunkční arény, kterou schválila Rada města Jihlavy.  

„Nejde o hokejovou halu, ale o velmi důležitou multifunkční součást sportovně kulturního kampusu, který navazuje z jedné strany na park v centru města a z druhé strany na studentský areál. Výrazně tím upravíme a oživíme centrum Jihlavy,“ uvedl projektový manažer a radní Jihlavy David Beke (ODS).

Kromě hokeje i tenis, basketbal nebo házená 

Primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava) zdůraznila, že hala se nebude stavět pro pár vyvolených provozujících jeden z nejdražších sportů. „Je budovaná jako součást kulturně sociálního klastru. Hrát se v ní bude nejenom hokej, ale také tenis, basketbal, házená a další sporty i na nejvyšší úrovni. A samozřejmá tady bude organizace mnoha kulturních akcí ročně,“ zdůraznila primátorka.

Příprava výstavby Horácké arény pokračuje. Rada odsouhlasila dopracovaný návrh

I v této nelehké době se v Jihlavě stále pracuje na přípravě výstavby jihlavské Horácké arény. Architekti z kanceláře CHYBIK+KRISTOF představili jihlavským radním dopracovaný architektonický návrh arény. Přestože byl návrh částečně odlišný od...

Radní diskutovali také o úsporách jednoho z nejdražších jihlavských projektů. „Hala nás zatíží a omezí investice na 5-6 let, ale pak nám bude desítky let ekonomicky pomáhat. Taková stavba prostě neodmyslitelně patří ke krajskému městu a je moc dobře, že bude v centru města,“ myslí si náměstek primátorky Vít Zeman (Žijeme Jihlavou).

Představené vizualizace se líbily všem jihlavským radním a vyzvali projektový tým, aby se nyní zaměřil i na možnosti úspor. „Vítám představený přístup k estetice a funkci celého areálu a jsem spokojená s jeho koncepcí a připraveností pro kulturní akce. Kultura patří do centra města,“ komentuje studii také radní Silvie Čermáková (Žijeme Jihlavou). Radní Daniel Škarka (Fórum Jihlava) navrhl, aby se projektanti zamysleli kvůli nastupující ekonomické krizi také nad případnou etapizací výstavby.   

Parkování? To nebude problém 

Radní Jihlavy diskutovali také o parkování u arény. Jako problém to nevidí. „Jako všechny důležité cíle v centru města bude i hala dobře dostupná pěšky a městskou hromadnou dopravou a dostane do centra města i návštěvníky Jihlavy, což může výrazně pomoci místním obchodníkům a živnostníkům,“ myslí si náměstek primátorky Petr Ryška (ODS).  Jako skvělé oživení centra města halu vnímá také náměstek Martin Laštovička (za KDU-ČSL). „Červené barvy v tomto pojetí bych se nebál, červená nás provází na místě stadionu i nyní a pororošt bude podobný jednak současné cihelné stavbě stadionu nebo i sousední administrativní budově bývalého „Kremlu“, kde je červená mnohem výraznější,“ zapřemýšlel Martin Laštovička.

Cena projektu Horácké arény se zatím přesně neví – možná přesáhne miliardu, je ale možné, že se udrží i pod 800 miliony. „Částku bylo zatím obtížné určit, protože jsme se pohybovali v úrovni soutěžní rozpracované studie, kde mohou odhady oscilovat nahoru i dolů třeba o dvacet procent. Nyní je studie u konce, a přestože bude stanovení ceny náročné a pořád ještě hodně orientační, vnímáme to jako důležitý okamžik, kdy se o to musíme pokusit, a přiblížit se tak více reálnému odhadu nákladů. Sestavujeme tým rozpočtářů a v následujících týdnech na tom budeme intenzivně pracovat a na základě zjištěných závěrů budeme případně hledat možnosti úspor,“ uvedl radní Beke.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Horácká aréna, sport, hokej, kultura, projekt, studie, Jihlava, centrum města, ODS, Petr Ryška, Karolína Koubová, Silvie Čermáková, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Horácká aréna s korunou ježka. Bude měnit barvy jako chameleon | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.