Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Příprava výstavby Horácké arény pokračuje. Rada odsouhlasila dopracovaný návrh

I v této nelehké době se v Jihlavě stále pracuje na přípravě výstavby jihlavské Horácké arény. Architekti z kanceláře CHYBIK+KRISTOF představili jihlavským radním dopracovaný architektonický návrh arény. Přestože byl návrh částečně odlišný od soutěžního návrhu, Rada města Jihlavy jej schválila, a výstavba se tak posunula do další fáze – vypracování dokumentace pro umístění stavby.

„Přestože je současná situace nelehká a jistě se podepíše i na městském rozpočtu, výstavba Horácké multifunkční arény (HMA) je stále naší prioritou. Zdá se to jako nebezpečný krok, ale opak je pravdou. Díky nové aréně bude moci Jihlava být hostitelem spousty prestižních soutěží hodných krajského města naší velikosti, které podpoří místní ekonomiku a v důsledku pomohou městu se rozvíjet. Navíc je snížena úroková sazba, a stavba se tak každým dnem stává levnější,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

S tím souhlasí také manažer výstavby HMA a radní města Jihlavy David Beke. Podle jeho názoru je navíc možné, že dojde ke zlevnění stavebních prací nebo materiálů, protože zásah ekonomiky bude velký. „Ekonomiku bude třeba roztočit a pravděpodobně tyto velké projekty mají šancí být tím motorem pro veřejné peníze, protože na sebe vážou mnoho dalších ekonomických činností a služeb,“ dodal David Beke.

Vzhled bude více venkovní 

Architektonická kancelář v dopracovaném návrhu vyhověla požadavkům poroty i města, architekti například zapracovali na venkovním vzhledu. „Podoba fasády se ještě bude upravovat podle dalších připomínek radních,“ uvedl manažer výstavby a jeden z radních města David Beke.

65 milionů korun bude stát vypracování projektové dokumentace Horácké multifunkční arény. „Náklady mě samozřejmě neustále straší v hlavě. Dbáme na to, aby vše bylo promyšleno a zdůvodněno právě i z pohledu financí. V současné době je ale nezodpovědné říkat, jestli aréna vyjde na 600 milionů, nebo víc. Nevíme, co současný stav s ekonomikou udělá,“ doplnil David Beke.

Na účtě je přes 50 tisíc korun 

Město Jihlava zřídilo před několika týdny transparentní účet, pomocí kterého může každý sledovat externí financování Horácké multifunkční arény a také přispět na její výstavbu libovolnou částkou.

Aktuálně je na účtu přes 50 tisíc korun.

„Je nám jasné, že tento transparentní účet halu nezaplatí, jedná se hlavně o symboliku a vyjádření podpory projektu. Donátory navždy spojíme s výstavbou arény, jejich jména se například mohou promítat uvnitř arény během prvního roku po otevření haly. Město zvažuje také pamětní listy a schránku, knihu nebo zeď s dárci uloženou v hale pro příští generace či symbolický prodej částí stavby nebo jejího vybavení,“ doplnil manažer výstavby.

Křeslo za odměnu v nové Horácké aréně? Jihlava na její stavbu zřizuje transparentní účet

Jihlavská radnice zřizuje transparentní účet, pomocí kterého bude moci veřejnost sledovat externí financování Horácké multifunkční arény (HMA), jež za několik let vyroste v krajském městě. Každý navíc prostřednictvím tohoto účtu může libovolnou...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Horácká aréna, hokej, sport, kultura, návrh, architekt, stavba, Jihlava, ekonomika, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příprava výstavby Horácké arény pokračuje. Rada odsouhlasila dopracovaný návrh | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.