Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vrchlického ulici nechtějí růst stromy. Nové budou zasazeny do speciálního substrátu

V Jihlavě na zeleném pásu podél ulice Vrchlického, přesně v místech nad ulicí Halasova, nechtějí růst stromy. Důvodem je jílovitá půda, která byla na místo dovezena pravděpodobně při výstavbě domů v ulicích F. X. Šaldy a Kainarova. Většina problémů ale má řešení – město zde stromořadí zasadí do takzvaného strukturálního substrátu, pro který je na místě již připravená výsadbová rýha.

Uvedený substrát se na místo začne dovážet 6. dubna.

„Cílem je optimalizace vodního a vzdušného režimu v kořenové zóně stromů. Hlavní objem výsadbové rýhy bude tvořit strukturální substrát uložený po dvou vrstvách se zvýšeným hutněním. Svrchní vrstva bude ze štěrkového substrátu, který bude modelován s mírnou sníženinou ve středové části. Vrchní část pak bude oseta směsí pro štěrkové trávníky,“ přiblížila vedoucí oddělení správy zeleně Martina Gregorová.

Dosud město podél Vrchlického ulice sázelo platany javorolisté, mrazuvzdorné stromy vhodné do městského prostředí, které jsou velmi tolerantní k půdním podmínkám a dobře snášejí i pravidelné řezy.

Na místě bude zasazeno celkem 11 stromů – javory, lípy, habry, jasany i olše. Některé druhy budou vysazeny v různých velikostech, aby mohli pracovníci odboru životního prostředí sledovat, které sazenice v takto upraveném prostředí lépe prosperují.

„Autorem projektu je David Hora, který má zkušenosti s touto technologií např. z výsadeb před Národním Muzeem v Praze. Práce bude realizovat pod jeho dohledem Správa městských lesů Jihlava,“ doplnil náměstek pro oblast životního prostředí Vít Zeman.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky strom, Vrchlického, sadba, substrát, Jihlava, Národní muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vrchlického ulici nechtějí růst stromy. Nové budou zasazeny do speciálního substrátu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.