Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

S příručními zavazadly létají lidé zejména po Evropě a na cesty kratší než týden

Pouze s příručními zavazadly létají lidé zejména na kratších letech po Evropě a na cesty kratší než jeden týden. Na delší trasy, převážně do asijských destinací, se jen s kabinovým zavazadlem vydávají převážně mladí lidé. Novinářům to řekl ředitel prodejce letenek, portálu Letuška.cz, Josef Trejbal. Podle webu letecké společnosti Smartwings si cestující často berou na palubu nadměrná zavazadla, a nástup do letadla se tak protáhne řešením této situace.

Trendem několika posledních let je cestování jen s malými zavazadly. Cestující si na většinu svých cest berou jen příruční tašky nebo kufříky na palubu, aby se vyhnuli odbavení a případným dodatečným poplatkům," uvedl Josef Trejbal. Soudní dvůr Evropské unie totiž v roce 2014 rozhodl, že cestující mají právo na přepravu příručního zavazadla v ceně letenky. Výklad nařízení se ale u jednotlivých dopravců liší a do bezplatné přepravy zahrnují různě velká zavazadla.

Každý letecký dopravce má jiné požadavky a nelze spoléhat na to, že kontrola na letišti nad nedodržením limitů mávne rukou," řekl Trejbal. Maximální rozměr zavazadla je podle něj udáván vždy včetně koleček a držadel na zavazadle. Při zjištěném překročení požadované hmotnosti nebo rozměru zavazadla cestujícím za jejich odbavení může aerolinka naúčtovat příplatek.

V příručním zavazadle pak cestující podle informací na webu pražského letiště mohou mít tekutiny, aerosoly a gely v maximálním objemu jednoho litru, přičemž jednotlivá balení mohou mít maximálně 100 mililitrů a musí být zabalena v průhledném sáčku. Láhev na pití je nutné před kontrolou vyprázdnit, před nástupem do letadla si ji mohou cestující opět naplnit. Rodiče mohou při cestování s dětmi v příručních zavazadlech převážet jídlo a nápoje pro dítě v množství potřebném po dobu cesty.

Do příručního zavazadla také nepatří zakázané předměty jako zbraně včetně jejich imitací, výbušniny, hořlaviny, předměty s ostrým hrotem nebo hranou nebo pracovní nářadí. Na palubu letadla cestující nesmí ani například s paralyzéry, tasery a obrannými spreji nebo s tupými předměty, jako jsou basebalové pálky nebo obušky. Elektronika na lithiové baterie, jako jsou například powerbanky nebo e-cigarety, může na palubě letadla být, přičemž kvůli riziku vznícení ale naopak nesmí být v odbaveném zavazadle.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, letectví, turistika, trendy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S příručními zavazadly létají lidé zejména po Evropě a na cesty kratší než týden | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.