Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Stavba Horácké arény v Jihlavě: Dotace i pro čtvrtý bytový dům v Tyršově ulici, na opravy půjde 750 tisíc

Jihlavští zastupitelé se na svém včerejším zasedání zabývali dotací pro další bytový dům v Tyršově ulici. S majitelkou se vedení města dohodlo na poskytnutí dotace ve výši 750 tisíc korun. Tato částka by měla pokrýt opatření související s demolicí a následnou výstavbou Horácké multifunkční arény (HMA).

Z těchto peněz může bytový dům zaplatit opatření, jako jsou opravy, úpravy nebo výměny oken, výmalby vnitřních prostor, opravy a nátěry fasád a špalet, průběžný úklid nebo průběžné mytí oken.

Tato částka doplní schválenou dotaci ve výši až tří milionů korun pro sdružení vlastníků bytových jednotek v sousedních třech domech na Tyršově 4 - 8. „Dotace majitelce objektu Tyršova 10 jsou spíše sociálním smírem v lokalitě pro trvale bydlící, protože ani tento objekt není zcela bezprostředně ohrožen stavbou ani demolicí.  Jde tak jako u ostatních objektů v ulici o příspěvek na zmírnění dopadů z prašnosti a hlučnosti. Dopady sice nejsou nadlimitní, ale budou z pohledu dlouhé stavby určitě nepříjemné," uvedl radní města a současně i manažer výstavby arény David Beke (ODS).

Hodinu a půl trvalo dnešní mimořádné jednání jihlavských zastupitelů, jehož hlavním tématem byla výstavba Horácké multifunkční arény (HMA) v Jihlavě. Nejvíce a také nejdéle diskutovaným bodem bylo uzavření smlouvy o poskytnutí dotace společenství...

Jak doplnil, podle něj je nejohroženější nemovitostí mimo majetek města Manažerská akademie. Škola, která stojí v bezprostřední blízkosti stávajího zimního stadionu. S tímto objektem, stejně jako s dalšími subjekty, město jednalo už i dříve. „S manažerskou akademií jsme jednali už dříve, a tady je dohoda, že ve stavebním povolení a demoličním výměru je uvedeno, že se má postavit za 1,2 milionu korun protihluková stěna. S majitelem nemovitosti, s panem Kličkou, jsme se domluvili, že místo zmíněné stěny, která už je v rozpočtu, tak tam budou méněpráce, a z rozpočtu se stěna vyndá, a ve stejné hodnotě se vytvoří jiná protihluková opatření," vysvětlil Petr Ryška (ODS). 

Plánovaná protihluková opatření v manažerské akademii zaujala opoziční zastupitelku Terezu Kafkovou (PiFo). „Předpokládám, že protihluková stěna, která byla v projektové dokumentaci, tak tam plnila nějaké normové hodnoty hluku směrem k manažerské akademii. Stihne už teď škola učinit dost opatření tak, aby od září hlukem nebyli zasaženi studenti a pedagogové?" Na její otázku reagoval radní David Beke. „Pan Klička jen čeká na moji SMS a jde obratem objednávat protihluková okna a ty fasády, které jsou ohrožené demolicí a výstavbou. Pokusí se to do konce prázdnin zrealizovat."

POLITICKÁ KORIDA: Městské miliony pro stěžovatele z Tyršovy ulice. Vydírání, nebo legitimní požadavek?

V posledních měsících řešilo vedení města námitky obyvatel z Tyršovy ulice v souvislosti s bouráním stávajícího zimního stadionu. V rámci dohody poskytne Jihlava dotčeným třem SVJ po jednom milionu korun na zmírnění negativních dopadů jak...

Beke dále dodal, že tento postup konzultoval s krajskou hygienickou stanicí. „Pokud budeme splňovat limity při měření, tak v tom pan ředitel Brychta z hygieny nevidí problém. Je to jen výměna opatření za opatření, jiný technologický postup," doplnil Beke. 

S financováním zmíněných nových oken nesouhlasí opoziční zastupitel Petr Paul (SPD). „Já jsem to říkal už na minulém zastupitelstvu, hlasování se zdržím. Jsem přesvědčený o tom, že z rozpočtu haly financovat okna, to mi prostě nejde," přidal svůj pohled Petr Paul. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky aréna, hala, demolice, výstavba, dotace, dohoda, Tyršova, zastupitelstvo, hluk, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba Horácké arény v Jihlavě: Dotace i pro čtvrtý bytový dům v Tyršově ulici, na opravy půjde 750 tisíc | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.