Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Horácká aréna: Město se dohodlo se stěžovateli z Tyršovy ulice. Vydírání, tvrdá podpásovka, znělo z úst zastupitelů

, aktualizováno 11. května 2023, 17:31

Hodinu a půl trvalo dnešní mimořádné jednání jihlavských zastupitelů, jehož hlavním tématem byla výstavba Horácké multifunkční arény (HMA) v Jihlavě. Nejvíce a také nejdéle diskutovaným bodem bylo uzavření smlouvy o poskytnutí dotace společenství vlastníků jednotek (SVJ) obytných domů v Tyršově ulici. Právě obyvatelé tří domů v této ulici podali námitky související s demolicí starého zimního stadionu a s následnou výstavbou HMA. Tato smlouva nakonec těsně prošla, podpořilo ji 20 zastupitelů z 34 přítomných.

Důvodem svolání dnešního mimořádného zastupitelstva bylo podle Ryšky schválení dotační smlouvy s Krajem Vysočina, který na výstavbu HMA poskytne dotaci až ve výši 500 milionu korun. Tuto dotační smlouvu podpořilo všech přítomných 34 zastupitelů. Na program ale přibyly nakonec i další body. 

SVJ požadují protiimisní opatření, přičemž každé SVJ požaduje milion korun. „Je to kompromis přijatelný pro město,“ sdělil na dnešním zastupitelstvu primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS).

„Kvůli prodlení se započetím demolice již vypršel demoliční výměr. Byly podány i námitky podjatosti jihlavského a krajského stavebního úřadu. Tyto námitky se přesunuly na ministerstvo. Znamená to značný průtah, kdybychom věcem nechali volný průběh. Je obecným zájmem, aby stavba byla zahájena co nejdřív. Proto proběhla opakovaná jednání s vlastníky. Uzavřeli jsme s nimi dohodu, kde jsou technické parametry. SVJ požadují protiemisní opatření, každé SVJ požaduje milion korun,“ informoval dále primátor Jihlavy.

Výstavba HMA by měla být financována z těchto zdrojů

500 milionů korun - dotace od Kraje Vysočina
300 milionů korun - dotace od Národní sportovní agentury
100 milionů korun - revolvingový úvěr statutárního města Jihlavy
809 milionů korun - investiční úvěr statutárního města Jihlavy
200 milionů korun - vlastní zdroje statutárního města Jihlavy

Aréna by tedy měla celkem vyjít na 1,9 miliardy korun. 

Zdroj: Město Jihlava 

Několikaměsíční anabázi následně popsal jihlavský radní a manažer HMA David Beke (ODS). „Podařilo se nám vypořádat námitky Metrostavu, v té době přišly námitky od obyvatel. Požádalo se o nový demoliční výměr, bylo třeba udělat nové vyjadřovačky. Od začátku března jsme byli v kontaktu s obyvateli, jednání ale nikam nevedla. 16. března byly podány námitky, směřovaly hlavně k podjatosti a snížení komfortu života obyvatel,“ popisuje manažer arény David Beke.

Patnáctka opatření 

Na konci března město zástupcům stěžovatelů představilo 15 opatření, která město navrhlo ve spolupráci s firmou GEMO, jež má být zhotovitelem stavby. „Například zkrácení demolice na 3-4 měsíce ze 6 měsíců, eliminace prašnosti, snížil se počet nákladních aut, která by měla odvážet materiál. Bude se sledovat stav fasády domů, změnil se postup demoličních prací. Po dobu demolice zajistíme kropení,“ jmenuje Beke.

U domů v Tyršově ulici bude stát čtyřmetrová mobilní akustická stěna. Na malém zimáčku se na kotvy doplní další čtyřmetrová stěna. „Což bude další akustická bariéra. Omezena bude i pracovní doba, ta se týká hlavně hlučných prací. Ty nebudou probíhat hlavně o víkendu. Toto všechno jsme nabídli. Třeba tuto nabídku přijal ředitel přilehlé manažerské akademie,“ říká Beke.

Toto však podle něj stěžovatelům nestačilo, následovala proto další drobná jednání. Na další schůzku pozval primátor Ryška všechny stěžovatele. „Po třech hodinách jednání se zrodila kostra dohody, která je v materiálu, který máte před sebou. Výměnou za toto všechno je to, že zítra se dohoda podpisem pana primátora naplní,“ dodal David Beke s tím, že město by v nejbližších dnech rádo podepsalo smlouvu s firmou GEMO. „A pak doufáme, že nám bude připsána třísetmilionová dotace od Národní sportovní agentury. Doufám, že se podaří zahájit demolici v polovině prázdnin, spíše ale na jejich konci,“ nastínil Beke.

Následně se k dohodě s obyvateli domů v Tyršově ulici vyjadřovali zastupitelé, a to jak koaliční, tak i ti opoziční. A všichni se víceméně ve svých názorech shodli. 

„Je to neskutečně sobecké." 

Jako první se o slovo přihlásila Jana Nagyová (ANO). „Mně nezbývá než říct, že bylo dost času na to podat námitky. Když nám hoří termíny, tak se najde někdo, kdo si bere město jako rukojmí. Na to musí mít někdo žaludek, podle mě. Lidé námitky mohli vznést x krát předtím. Život ve městě s sebou nese i toto omezení. Komu se to nelíbí, tak se může odstěhovat někam mimo město, někam na hájenku. Přijde mi to na jednu stranu pochopitelné, na stranu druhou neskutečně sobecké," vyjádřila se Jana Nagyová. 

K dohodě se stěživateli se vyjádřil i opoziční zastupitel Petr Paul (SPD). „Stěžovatelé se snaží získat to, co jde. Podobné to bylo během stavby Horáckého divadla a Hotelu Gustav Mahler. Je to o úhlu pohledu. Chápu i ty lidi, že budou stavbou dotčeni. Dohodu osobně podpořím," řekl Petr Paul. 

Podle opozičního Radka Hoška (STAN) je smutné, kam až se situace kolem HMA dostala. „Rozumím tomu, že město se stěžovateli jednalo. Lidi chápu, tři miliony jsou v těch skoro dvou miliardách kapka v moři. Je tu riziko toho, zda si v budoucnu nezavaříme u dalších podobných staveb v budoucnosti. Už jsem slyšel i názor, že to je výpalné. Avizuji, že ty tři miliony nepodpořím," sdělil svým kolegům Radek Hošek. Ve stejném duchu se vyjádřila i jeho stranická kolegyně Miroslava Zápotočná. „Dohodu nemůžu s čistým svědomím podpořit. Kompenzace jsou dle mě v mnohých případech vágní. Myslím, že by bylo vhodnější zvolit formu advokátní úschovny pro tyto finance. Dohoda by šla lépe dotáhnout," myslí si Miroslava Zápotočná. 

V Jihlavě se rýsuje dohoda s obyvateli Tyršovy ulice, kteří podali námitky k demoličnímu výměru na stadion

V Jihlavě se blíží podpis kompromisní dohody s obyvateli domů v Tyršově ulici kvůli chystané stavbě Horácké multifunkční arény (HMA) za 1,9 miliardy korun. Ti požadovali garanci ochranných opatření před negativními dopady stavby, jako je hluk,...

Také Jaroslav Huňáček (ODS) vyjádřil poděkování vedení města, konkrétně manažerovi Beke a primátoru Ryškovi. „Díky za trpělivost, že jsou ochotni se stěžovateli vyjednávat. Vnímám to jako účelovou provokaci. Od začátku věděli, že se mohou vymezit podmínky hry. Takhle se s městem a s lidmi nejedná. Je to tvrdá podpásovka," nebral si servítky Jaroslav Hunáček. 

Podle náměstka primátora Radka Popelky (ANO) je každé město jedno velké staveniště. Podle něj by pak každý obyvatel mohl chtít nějaké kompenzace. „Stavební zákon na tyto situace pamatuje. Na většinu otázek od stěžovatelů odpovídá již platné stavební povolení. Je tam zmíněná i otázka případných kompenzací. Za čtyři roky mohl, co stavba papírově probíhá, mohl kdokoliv vznést své připomínky. Mám opravdu velký vnitřní problém, jak s tímto naložit. Často se mě lidé ptají, zda to není vydírání. Na to ale raději neodpovím," vyjádřil se náměstek Radek Popelka. 

O slovo se v téměř hodinové debatě přihlásila také opoziční zastupitelka Tereza Kafková (PiFo). Vlastníci město zahnali do kouta, dá se to chápat jako obranný mechanimus," myslí si Tereza Kafková a nahlas se zamyslela nad tím, proč námitky nepodal také čtvrtý dům v Tyršově ulici.  

Přilehlé školy 

 „Budeme jednat i s majitelkou čtvrtého domu i s domy, které jsou ještě ohroženější. Třeba i s majiteli domů v Jiráskově ulici, kterých se práce dotknou snad ještě více než obyvatel Tyršovy ulice. Jde nám o to opravdu nejdýl na začátku v září stavbu zahájit. Proto je prioritou, abychom se vypořádali s těmi námitkami,“ vzal si slovo primátor Ryška. 

O školách, které sídlí v blízkosti zimního stadionu, krátce promluvil zastupitel Jan Hofman (ANO). „Kolem dokola je to samá škola. Jsou to stovky dětí, které nastoupí do školy a my začneme bourat. Není možné, že se začne bourat dřív? Na začátku prázdnin?" ptal se Jan Hofman. 

Na jeho otázku odpověděl David Beke. Podle něj je téměř jisté, že s demolicí a výstavbou se dřív nezačne. „Když to dobře dopadne, tak začneme v polovině prázdnin. To je ten měsíc a půl, které jsme ztratili," posteskl si David Beke. 

Dotace z Kraje Vysočina 

O dotaci na výstavbu HMA tento týden jednali také krajští zastupitelé. Konkrétně jde o dotaci ve výši maximálně 500 milionů korun. 

Krajští zastupitelé schválili dotaci na výstavbu multifunkční arény v Jihlavě. Bude rozdělena na tři části

Krajští zastupitelé na svém zasedání schválili finanční podporu výstavbě Horácké multifunkční arény (HMA) v Jihlavě. Kraj se zavázal k tomu, že městu Jihlava, jakožto investorovi tohoto projektu, postupně přispěje částkou ve výši maximálně 500...

Krajská dotace bude rozdělena na tři části, proplácena bude zpětně po jednotlivých částech, v případě potřeby až do roku 2027.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky zastupitelstvo, jednání, Horácká aréna, výstavba, námitky, Tyršova, dohoda, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácká aréna: Město se dohodlo se stěžovateli z Tyršovy ulice. Vydírání, tvrdá podpásovka, znělo z úst zastupitelů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.