Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Jihlavě se rýsuje dohoda s obyvateli Tyršovy ulice, kteří podali námitky k demoličnímu výměru na stadion

V Jihlavě se blíží podpis kompromisní dohody s obyvateli domů v Tyršově ulici kvůli chystané stavbě Horácké multifunkční arény (HMA) za 1,9 miliardy korun. Ti požadovali garanci ochranných opatření před negativními dopady stavby, jako je hluk, nebo vibrace, diskuze se vedla rovněž o pracích v neděli a během svátků.

Město jednalo s obyvateli Tyršovy ulice ohledně demolice stadionu. Ústupky musejí přijít z obou stran, říkají

Už více než dva týdny se musí vedení města vypořádávat s námitkami souvisejícími s demolicí stávající CZ LOKO arény a stavbou nové Horácké multifunkční arény. S majiteli celkem 17 bytů v přilehlé Tyršově ulici, kteří mají výhrady k vydanému...

Obyvatelé Tyršovy ulice podali v březnu námitku jak k vydání demoličního výměru, tak i námitku na ministerstvo pro místní rozvoj kvůli možné systémové podjatosti jihlavského stavebního úřadu a krajského úřadu. Takové řízení by se kvůli tomu podle primátora Petra Ryšky (ODS) mohlo protáhnout o měsíce.

Jak ale zaznělo na čtvrteční mimořádné tiskové konferenci, nakonec se obě strany po posledním, středečním jednání blíží k dohodě. Potvrdili to primátor i právní zástupce obyvatel Tyršovy ulice Jaroslav Homolka. Dohoda by podle nich mohla být podepsaná v nejbližších dnech, v tom případě by mohlo dojít i ke stažení námitky podjatosti. Homolka uvedl, že na tom ale musí být shoda mezi jeho klienty.

„To zásadní sdělení je, že v tuto chvíli jsme k dohodě došli a když nebudou nějaké komplikace, tak pevně věřím, že bychom si mohli vyjít vstříc a že by stavba mohla začít v létě," uvedl primátor Petr Ryška. Podotkl, že kromě podpisu dohody musí také ještě zastupitelé města příští měsíc schválit peníze na další ochranná opatření z ní vyplývající, která jdou nad rámec těch, s nimiž se zatím počítalo. Výši těchto nákladů neuvedl.

Byly podány námitky vůči demoličnímu výměru, stavba arény se může zpozdit. Je to klukovina, myslí si radní

Na stavební úřad byly doručeny námitky ze strany majitelů bytů v Tyršově ulici, kteří mají být dotčeni prachem a hlukem z plánované demolice Horáckého zimního stadionu. Vypořádání těchto námitek může podle jihlavských radních harmonogram demolice...

„Nikam dál jsme se asi dostat nemohli,“ podotkl Jaroslav Homolka k návrhu dohody. Uvedl, že obyvatelé domů v Tyršově ulici nechtěli bojkotovat stavbu, v jejich zájmu podle něj bylo vyjednat přijatelné podmínky, v jakých budou žít po dobu výstavby. Zejména má jít o hluk, vibrace, prach a osvětlení.

Obyvatelům v Tyršově ulici se dále například nelíbilo, že budou stavbaři pracovat i o víkendech. Homolka uvedl, že to jsou schopní akceptovat při splnění určitých podmínek. „V podstatě jsme dohodli, že aspoň ty hlučné práce o víkendech omezíme na nějakou přijatelnou dobu," připustil. Sledovat se také bude případné poškození domů, instalována bude vyšší ochranná bariéra.

O demoliční výměr muselo město požádat znovu, protože nestihlo zahájit bourání vloni. Přípravy na stavbu arény se protáhly i vzhledem k tomu, že do výběrového řízení přišly vyšší cenové nabídky, než Jihlava očekávala. Stavbu chce zadat firmě GEMO, která nabídla nejnižší cenu. Radnice nedávno uvedla, že pokud začnou stavební práce na přelomu června a července, měla by být aréna dokončená do září 2025.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky ČR, stavby, správa, sporty, Jihlava, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě se rýsuje dohoda s obyvateli Tyršovy ulice, kteří podali námitky k demoličnímu výměru na stadion | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.