Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Město jednalo s obyvateli Tyršovy ulice ohledně demolice stadionu. Ústupky musejí přijít z obou stran, říkají

Už více než dva týdny se musí vedení města vypořádávat s námitkami souvisejícími s demolicí stávající CZ LOKO arény a stavbou nové Horácké multifunkční arény. S majiteli celkem 17 bytů v přilehlé Tyršově ulici, kteří mají výhrady k vydanému demoličnímu výměru, měla radnice v minulém týdnu schůzku s jistými nadějnými výstupy, obavy ze zpoždění začátku demolice jsou však stále silnější.

Byly podány námitky vůči demoličnímu výměru, stavba arény se může zpozdit. Je to klukovina, myslí si radní

Na stavební úřad byly doručeny námitky ze strany majitelů bytů v Tyršově ulici, kteří mají být dotčeni prachem a hlukem z plánované demolice Horáckého zimního stadionu. Vypořádání těchto námitek může podle jihlavských radních harmonogram demolice...

Zatímco v předminulém týdnu se zástupci města sešli s advokátem Jaroslavem Homolkou, který zmiňované obyvatele Tyršovy ulice zastupuje, na konci minulého týdne se schůzky zúčastnili i samotní stěžovatelé. „Zástupci města klientům představili předpokládaný průběh demoličních prací a dále se řešila pracovní doba na stavbě, která je pro klienty zásadní a nalezení shody v této věci asi nejsložitější,“ popsal v krátkosti průběh setkání Jaroslav Homolka.  

Ten uvedl, že námitek bylo podáno více a že u většiny z nich si dokáže představit poměrně jednoduché vypořádání. „Optimálním řešením by samozřejmě bylo, kdyby bylo vyhověno všem podaným námitkám, ale jsem realista, vše je v tuto chvíli v jednání,“ říká advokát s tím, že obyvatelé Tyršovy ulice jsou připraveni na určité ústupky, ty ale podle něj musejí přijít z obou stran. „Pozitivní je, že vidím na straně investora velkou snahu o nalezení přijatelného řešení pro všechny zúčastněné,“ dodal.

Město Jihlava na schůzce zastupoval kromě primátora Petra Ryšky také radní a manažer stavby Horácké multifunkční arény David Beke (ODS), který z dřívějších jednáních s Homolkou měl dobrý pocit. „Snažíme se být maximálně otevření a nic neskrývat, tak jak to děláme po celou dobu přípravy projektu. Věřím, že je to cesta, která pomůže zahrabat příkopy nedůvěry a dovést nás k cíli, tedy realizaci,“ uvedl již před deseti dny.   

Další komplikace. Proti výběru stavitele arény podalo námitku sdružení firem, které v řízení neuspělo

Námitky proti rozhodnutí jihlavské radnice o výběru stavitele Horácké multifunkční arény (HMA) podalo sdružení Metrostav DIZ, OHLA ŽS a Podzimek, jež se svou nabídkou ve výběrovém řízení původně neuspělo. Město by chtělo stavbu HMA zadat...

„Jednání probíhala konstruktivně a klidně, snažíme se o dohodu a o oboustranně přijatelná řešení, jak za minimálního zatížení obyvatel zbourat starý zimní stadion,“ řekl po jednání s obyvateli jihlavský primátor Petr Ryška. David Beke dále podotkl, že navržené možnosti obyvatelé Tyršovy ulice proberou interně a po Velikonocích se s nimi opět spojí.

Radní si dále dělá starosti, nakolik budou mít všechna odvolání vliv na posun začátku demoličních prací, který se plánoval na přelom na června a července. Termín dokončení nové arény pak na září 2025. „Osobně se trochu obávám, že nám uteče termín začátku realizace demolice, který mohl nastat právě s začátkem prázdnin, to bych považoval za velmi nešťastné,“ říká David Beke. „Přesto děláme kroky, aby se to nestalo, ale není to už jen v našich rukách,“ nastínil situaci. 

Připomněl tak i odvolání jednoho z účastníků výběrového řízení, sdružení firem Metrostav DIZ, OHLA ŽS a Podzimek, jež se svou nabídkou ve výběrovém řízení původně neuspělo. Město konsorciu na konci března oficiálně odpovědělo na jeho námitky, to má na reakci, zda je zdůvodnění dostačující, čas do 11. dubna. Jinak se může obrátit také na antimonopolní úřad.

Ohodnoť článek

Foto Facebook / Horácká aréna

Štítky demolice, Horácký zimní stadion, stavba, Horácká multifunkční aréna, námitky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město jednalo s obyvateli Tyršovy ulice ohledně demolice stadionu. Ústupky musejí přijít z obou stran, říkají | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.