Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Další komplikace. Proti výběru stavitele arény podalo námitku sdružení firem, které v řízení neuspělo

Námitky proti rozhodnutí jihlavské radnice o výběru stavitele Horácké multifunkční arény (HMA) podalo sdružení Metrostav DIZ, OHLA ŽS a Podzimek, jež se svou nabídkou ve výběrovém řízení původně neuspělo. Město by chtělo stavbu HMA zadat olomoucké firmě GEMO, která šla do výběrového řízení s nejnižší cenou 1,909 miliardy korun. Jak jsme již informovali v pátek, město bude muset zároveň řešit i námitky obyvatel některých bytů v Tyršově ulici k demoličnímu výměru na starý stadion.

Předpokládaný termín pro začátek demoličních prací CZ LOKO arény, tedy konec června nebo přelom června a července, je v ohrožení. Už v pátek Jihlavská Drbna informovala, že na stavební úřad byly doručeny námitky proti vydanému demoličnímu výměru ze strany majitelů 17 bytů v Tyršově ulici, kteří mají být dotčeni prachem a hlukem z plánovaných prací.

Radní a manažer stavby David Beke uvedl, že je v kontaktu s právníkem Jaroslavem Homolkou, který lidi žijící blízko stadionu zastupuje. Radnice musela požádat o demoliční výměr na zimní stadion znovu, protože nestihla zahájit bourání vloni, jak původně předpokládala.

Horáckou multifunkční arénu postaví olomoucká firma GEMO, bude stát 1,9 miliardy korun

O demolici starého stadionu a stavbu nové multifunkční arény se postará olomoucká stavební firma GEMO a.s. Její cenová nabídka ve výši 1,909 miliard korun byla hodnotící komisí vyhodnocena jako ekonomicky nejvýhodnější. K demolici stadionu by...

Náměstek primátora Radek Popelka (ANO) nebyl touto informací potěšen. „Je to klukovina několika mála jedinců. Nemám z toho radost, jsou to námitky, které nic neřeší a neobsahují jediný krok, jak něco udělat správně,“ uvedl radní s tím, že kvůli vypořádání námitek „určitě dojde k určitému zdržení“ v předpokládaném harmonogramu demolice a následné stavby. 

Na pondělní mimořádné tiskové konferenci bylo navíc oznámeno, že námitky proti rozhodnutí jihlavské radnice, že zhotovitelem stavby bude firma GEMO, podalo sdružení firem Metrostav, OHLA ŽS a Podzimek. Ti nabídli postavit arénu za 2,083 miliardy korun bez DPH, což byla třetí nejnižší nabídka z celkových pěti. Námitka přišla podle radního v pátek, což byl poslední možný den pro jejich podání.

„Hlavní důvod je, že se napadá jakoby ten proces hodnocení té zakázky. Právníci to musí analyzovat. My si myslíme, že jsme nic, co by překročilo zákonná pravidla, neudělali," řekl David Beke (ODS), radní města a manažer výstavby HMA. Podotkl, že z jednání existují i audio záznamy. Pokud stěžovatelům předložené vysvětlení nebude stačit, mohou se obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Byly podány námitky vůči demoličnímu výměru, stavba arény se může zpozdit. Je to klukovina, myslí si radní

Na stavební úřad byly doručeny námitky ze strany majitelů bytů v Tyršově ulici, kteří mají být dotčeni prachem a hlukem z plánované demolice Horáckého zimního stadionu. Vypořádání těchto námitek může podle jihlavských radních harmonogram demolice...

Možný dopad podaných námitek se podle primátora Petra Ryšky (ODS) zatím těžko odhaduje. Pokud se s námitkami firem dokáže radnice vypořádat v prvním kole a když se dohodne s majiteli na ochraně bytů v Tyršově ulici v průběhu stavby, mohly by stavební práce začít přibližně podle plánu. „Pokud se nedomluvíme, tak se to s největší pravděpodobností protáhne,“ zmínil i pesimističtější variantu. Původně měla aréna stát v září 2025.

O zakázku se kromě výše zmíněných firem ucházely sdružení firem Syner a Geosan Group s cenou 1,988 miliardy korun, BAK stavební společnost, a.s., s cenovou nabídkou za 2,199 miliardy korun a PKS stavby, a.s., za 2,242 miliardy Kč. Jde o nabídky bez DPH.

Starý zimní stadion v Jihlavě je od loňska kvůli špatnému zastřešení zavřený, hokejová Dukla hraje zápasy v Pelhřimově a Jindřichově Hradci. Nová aréna nebude sloužit jen hokeji a dalším sportům, počítá se tam i s konáním kulturních a společenských akcí. Na arénu má město slíbené dotace za 800 milionů korun - půl miliardy od kraje a 300 milionů od Národní sportovní agentury (NSA). Zbývající náklady kryje úvěry a vlastními penězi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ČR, stavby, správa, sporty, Jihlava, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další komplikace. Proti výběru stavitele arény podalo námitku sdružení firem, které v řízení neuspělo | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.