Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krajští zastupitelé schválili dotaci na výstavbu multifunkční arény v Jihlavě. Bude rozdělena na tři části

Krajští zastupitelé na svém zasedání schválili finanční podporu výstavbě Horácké multifunkční arény (HMA) v Jihlavě. Kraj se zavázal k tomu, že městu Jihlava, jakožto investorovi tohoto projektu, postupně přispěje částkou ve výši maximálně 500 milionů korun.

Krajská dotace bude rozdělena na tři části, proplácena bude zpětně po jednotlivých částech, v případě potřeby až do roku 2027.

Zastupitelé Kraje Vysočina schválili závazek poskytnutí dotace městu Jihlava už v červnu 2021. Nyní město Jihlava splnilo obě zásadní podmínky pro schválení a uzavření dotační smlouvy. „Jihlava deklarovala zajištění finančních zdrojů pro realizaci projektu a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže i Evropská komise potvrdili, že za stanovených podmínek lze podporu projektu považovat za kategorii podpory slučitelnou s vnitřním trhem – tzn. projekt nezakládá nepovolenou veřejnou podporu,“ uvedla Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje.

Krajský zastupitel Radek Zlesák (ANO) se zajímal o projektovou kontrolu dotační smlouvy ze strany Kraje Vysočina, mluvil také o tom, zda kraj bude přítomen na takzvaných kontrolních dnech, aby bylo jasné, jak se stavba arény vyvíjí. Právě tento bod mu v dotační smlouvě chyběl. „Z tohoto důvodu nemohu být pro tento bod," vyjádřil se v debatě ohledně dotace na HMA Radek Zlesák. 

Pro finanční podporu výstavby HMA v Jihlavě zvedlo ruku 36 zastupitelů, jeden člen zastupitelstva byl proti, pět se jich zdrželo. 

Investorem Horácké multifunkční arény v Jihlavě v hodnotě zhruba 1,9 miliardy korun je statutární město Jihlava. „Dotace kraje se vztahuje na objekt samotné haly, nikoli na doprovodnou infrastrukturu," upřesnila Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Námitky ze strany obyvatel 

Obyvatelé Tyršovy ulice podali v březnu námitku jak k vydání demoličního výměru, tak i námitku na ministerstvo pro místní rozvoj kvůli možné systémové podjatosti jihlavského stavebního úřadu a krajského úřadu. Takové řízení by se kvůli tomu podle primátora Petra Ryšky (ODS) mohlo protáhnout o měsíce.

V Jihlavě se rýsuje dohoda s obyvateli Tyršovy ulice, kteří podali námitky k demoličnímu výměru na stadion

V Jihlavě se blíží podpis kompromisní dohody s obyvateli domů v Tyršově ulici kvůli chystané stavbě Horácké multifunkční arény (HMA) za 1,9 miliardy korun. Ti požadovali garanci ochranných opatření před negativními dopady stavby, jako je hluk,...

Jak ale zaznělo na mimořádné tiskové konferenci 27. dubna, nakonec se obě strany po posledním jednání blíží k dohodě. Potvrdili to primátor i právní zástupce obyvatel Tyršovy ulice Jaroslav Homolka.

„To zásadní sdělení je, že v tuto chvíli jsme k dohodě došli a když nebudou nějaké komplikace, tak pevně věřím, že bychom si mohli vyjít vstříc a že by stavba mohla začít v létě," uvedl již dříve primátor Petr Ryška. Podotkl, že kromě podpisu dohody musí také ještě zastupitelé města schválit peníze na další ochranná opatření z ní vyplývající, která jdou nad rámec těch, s nimiž se zatím počítalo. Výši těchto nákladů neuvedl.

Kvůli těmto všem bodům se dnes v 15 hodin sejde mimořádné městské zastupitelstvo. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina

Štítky dotace, podpora, výstavba, aréna, Horácká aréna, multifunkční, zastupitelé, Jihlava, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští zastupitelé schválili dotaci na výstavbu multifunkční arény v Jihlavě. Bude rozdělena na tři části | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.