Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Vrabel v Jihlavě. Odvolání vlády je stejně pravděpodobné jako to, že moč je uložena v koulích, znělo z davu

Horní část Masarykova náměstí v Jihlavě ve středu odpoledne patřila zhruba devadesátiminutovému shromáždění uskupení Česká republika na 1. místě s podtitulem Totalita vs. svoboda. Hlavním řečníkem byl pětačtyřicetiletý zakladatel spolku Ladislav Vrabel. K necelé stovce lidí na náměstí promluvil i Vrabelův spoluřečník, právník Zdeněk Střítecký. Na místě byla i policie.

Na začátku projevu Vrabel pozval na velké shromáždění, které se bude konat v Praze na Václavském náměstí. „Lidé se na tyto demonstrace jezdí nabíjet, protože se tam potkávají se slušnými a ohleduplnými lidmi, kteří milují ČR a chtějí pro ni to nejlepší,“ dodal k pozvánce do Prahy aktivista Ladislav Vrabel.

V dalších minutách pětačtyřicetiletý aktivista zhodnotil dobu a situaci, ve které se teď nacházíme. Nešetřil kritikou vůči současné vládě Petra Fialy. Dotknul se i několika sebevražd v posledních měsících. Zmínil třeba případ člověka, který spáchal sebevraždu před úřadem vlády. „My jsme před úřadem založili pietní místo. Za toto je zodpovědná naše vláda tím, jaké nastolila podmínky k žití v této zemi,“ vzkázal Vrabel.

Připomněl důležité okamžiky z české historie, dotknul se minulého režimu, padlo jméno bývalého poslance Lubomíra Volného. „Byl odsouzený za šíření poplašné zprávy. O tom, co je a není dezinformace, samozřejmě rozhoduje vláda. A také takzvaná nezávislá média,“ otevřel Ladislav Vrabel další téma.

Vrabel dále mluvil o energetické krizi, zákonu o vyvlastňování, špatných podmínkách pro mladé rodiny, členství v NATO a také válečném konfliktu na Ukrajině. Narazil také na vedení města a politiky v regionu. „Vy tu určitě nemáte starostu, kterému by bohatí kamarádi platili kampaň,“ přidal další řečnickou otázku. Reakce z davu na sebe nenechala dlouho čekat. „My tu máme senátora Tchajwance,“ odpověděla jedna z účastnic. „Kristova noho, senátora Thaiwance? To jsem teda vůbec nečekal. To se omlouvám, že jsem zabrousil na takhle tenký led,“ reagoval Vrabel.

„Vy jste součástí naděje." 

O totalitě a svobodě v několika minutách promluvil již zmíněný Střítecký. „Stojím tu před vámi velice pokorně, protože zlo tohoto světa není kvůli těm pár zlým lidem, ale kvůli tomu, že masy hodných lidí mlčí a vše tolerují. A vy nejste ti, co mlčí. Obětovali jste pohodlí, tady z toho shromáždění nemáte žádný prospěch, spíš budete mít nějaký problém. Pokud má republika nějakou šanci, tak vy jste součástí této naděje,“ vzkázal lidem na jihlavském náměstí Zdeněk Střítecký.

V závěru shromáždění, které trvalo zhruba hodinu a půl, se ozval potlesk a skandování: „Demisi, demisi, demisi.“ A také Vrabel prozradil, koho podpoří v prezidentských volbách, ty začínají už zítra. Postupně kriticky rozebral všechny kandidáty a padlo jméno Jaroslava Bašty (SPD). Také zodpověděl dotaz jedné z přítomných účastnic setkání, jestli nezvažoval kandidaturu na prezidenta. „Myslím si, že za sebou nemám ještě dostatek politické práce. Navíc jsem dost mladej. Asi by nebyl problém nasbírat podpisy od lidí. Řada z vás navíc asi ví, že jsem v insolvenci. A kandidát na prezidenta by asi neměl být v insolvenci,“ odpověděl aktivista Vrabel.

„Ten člověk je lhář." 

Celkem poklidnou atmosféru shromáždění v Jihlavě narušil až student Vojtěch, který v závěru poprosil o mikrofon. „Dobrý podvečer, já jsem student Vojtěch a připravil jsem si svůj názor na Jaroslava Baštu. Mluví o tom, že odvolá vládu. To je stejně pravděpodobné jako fakt, že moč je uložena v koulích. Děkuji za pozornost.“ Mírně zaskočený Vrabel k vyjádření studenta Vojtěcha dodal, že přesně toto je ten důvod, proč lidem nedává mikrofon. „Protože pak to takhle dopadá. Je mi líto, že jste tohle museli slyšet. Ten člověk je lhář, protože mi řekl, že je studentem, že by chtěl promluvit o tom, proč by chtěl volit Jaroslava Baštu. A pak na mě naléhal, když jsem mu řekl, že mu mikrofon dát nechci,“ reagoval na vyjádření studenta Ladislav Vrabel.

Závěr zhruba devadesátiminutového shromáždění patřil společnému zpěvu české hymny.

Vrabelovo uskupení Česká republika na 1. místě už má za sebou zastávku v několika městech – třeba v Ostravě, Liberci nebo Olomouci, dnes přijede do Českého Krumlova. V sobotu do Tábora, další dny je v plánu ještě setkání v Plzni a Karlových Varech. Pomyslnou tečkou bude zmiňovaná demonstrace v Praze.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ladislav Vrabel/Facebook, Twitter

Štítky aktivista, shromáždění, politika, Ladislav Vrabel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vrabel v Jihlavě. Odvolání vlády je stejně pravděpodobné jako to, že moč je uložena v koulích, znělo z davu | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.