Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VOLBY 2022: Koalici v Jihlavě vytvoří ODS a lidovci s vítězným ANO. Jen v ní nesmí být Nagyová

Bude tomu měsíc o komunálních voleb a vyjednání o koalici se v Jihlavě blíží ke svému rozuzlení. Uvažované spojení ANO s ODS a KDU-ČSL se stává realitou, oba subjekty v programových prioritách našly shodu. Dořešit zbývá osobu obžalované Jany Nagyové (ANO). I bez ní by koalice obsadila 24 z 37 křesel v jihlavském zastupitelstvu.

VOLBY 2022: Na jihlavské radnici se rýsuje spolupráce ANO s ODS a KDU-ČSL. Je to sňatek z rozumu, zní od lídrů

Bezmála po měsíci od sečtení hlasů v komunálních volbách se začíná postupně vyjasňovat složení vládnoucí koalice v Jihlavě. Nejblíže ke spolupráci mají první dva pásce – hnutí ANO a uskupení SPOLU. Rozšířit toto spojenectví by za určitých...

V Jihlavě podpořili zástupci kandidátky ODS a lidovců vstup do koalice s hnutím ANO, avšak s podmínkou, že v ní nebude nebude obžalovaná Jana Nagyová (ANO), která byla v komunálních volbách zvolená jihlavskou zastupitelkou. „Pro členy ODS a KDU-ČSL v Jihlavě je nepřekročitelnou překážkou pro tvorbu koalice spolupráce s trestně stíhanými osobami," uvedl lídr kandidátky Petr Ryška (ODS). „Bereme si čas na rozmyšlenou, k tomuto požadavku se vyjádříme v pátek,“ zodpověděl redakční dotaz lídr ANO Radek Popelka

Jihlavské zastupitelstvo má v 37 členů, nadpoloviční většina je tedy 19 zastupitelů. ANO získalo v komunálních volbách 14 křesel, uskupení ODS a KDU-ČSL má 11 mandátů, SPD, STAN a PiFo (Piráti a Fórum Jihlava) po 4 mandátech.  

Jana Nagyová čelí společně s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem obžalobě v případu dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. V senátních volbách na Jihlavsku kandidovala proti předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi z ODS, který ji porazil.

Podle dnešní tiskové zprávy zástupci ODS a KDU-ČSL vyhodnotili a podpořili spojení s hnutím ANO jako jediné možné zbývající řešení, které se podle nich dá nazývat sňatkem z rozumu. „V programových průnicích jsme našli shodu tak z 98 %, nastínili jsme si i mapu personálního obsazení ve vedení města,“ řekl už minulý pátek Radek Popelka.

Jaké byly jiné varianty?

„Koalice na půdorysu té dosluhující, tedy ODS s lidovci, STAN, Piráti a Fórum (ANO v opozici), by měla v zastupitelstvu těsnou většinu 19 hlasů a byla by příliš křehká,“ uvedl David Beke, předseda místního sdružení ODS a člen vyjednávacího týmu. Jednání podle zprávy nevedla k cíli kvůli různým názorům a vysokým požadavkům oslovených stran.

Širokou koalici bez SPD, která by měla 33 hlasů, jednoznačně odmítli Starostové, neshody byly podle vyjádření ODS a lidovců i v programu. Lídr STAN Radek Hošek od začátku zmiňoval, že Starostové nechtějí do koalice, v níž by bylo ANO, protože jim vadí obžalovaná Nagyová. Spolupráce ODS a KDU-ČSL, ANO a Pirátů s Fórem podle občanských demokratů a lidovců skončila kvůli personálním požadavkům Pirátů a Fóra, ani tam podle nich nebyla shoda na prioritách u některých projektů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto turistickamapa.cz

Štítky ČR, volby, obce, Jihlava, 2.VERZE, ANO 2011, ODS, Jana Nagyová, koalice, KDU-ČSL, komunální volby, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Radek Popelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Koalici v Jihlavě vytvoří ODS a lidovci s vítězným ANO. Jen v ní nesmí být Nagyová | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.