Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VOLBY 2022: Koncert nebo klobásy? Ve čtvrtek odpoledne uspořádají v Jihlavě setkání s voliči oba kandidáti do Senátu

Čtvrteční odpoledne v Jihlavě si pro svoje poslední setkání s voliči vyhradili oba kandidáti, kteří postoupili do druhého kola senátních voleb. Zatímco na podporu obhajujícího předsedy Senátu Miloše Vystrčila zazní koncert ve Smetanových sadech, jeho vyzyvatelku Janu Nagyovou na parkoviště v Křížové ulici doprovodí expremiér Andrej Babiš.

Chléb a hry. Tímto úslovím se řídili římští císaři ve chvíli, kdy potřebovali získat podporu prostého lidu. Vlastně celkem podobně přistupují oba kandidáti do Senátu pár dní před druhým kolem voleb ke svému elektorátu.

Hry zvolil Miloš Vystrčil, na jehož podporu se od 16 hodin uskuteční koncert nazvaný Volíme slušnost. Vystoupí na něm David Koller a Píša a band, na dálku koncert podpoří Marta Kubišová, Tomáš Klus nebo Ondřej Ruml. „Čestnými hosty budou Věra Kuberová s dcerou Vendulou," sdělila regionální manažerka ODS na Vysočině Jana Žáková. Věra Kuberová je vdovou po bývalém předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS), který zemřel v lednu 2020.

Druhé kolo senátních voleb se uskuteční 30. září a 1. října. V senátním obvodu 52 Jihlava, jehož součástí jsou i některé obce Jihočeského kraje, kandidovalo původně šest lidí. Do druhého kola postoupil se ziskem 45,62 % hlasů Vystrčil, který je společným kandidátem ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Nagyová získala 30,56 % hlasů.

„Nežijeme v lehké době a o to více je důležité se k sobě chovat slušně, dělat si radost, navzájem si pomáhat a nikoliv se pomlouvat. Mým cílem vždy bylo a bude se takto chovat, pomáhat regionu, pomáhat lidem, podporovat svobodu a demokracii a naplňovat i další role Senátu," sdělil ČTK Miloš Vystrčil. Koncert má být podle něho poděkováním voličům i pozvánka k hlasování ve druhém kole.

Chléb si vybrala Jana Nagyová. Ten tedy bude spíše ve vedlejší roli, bude se totiž podávat jako příloha ke guláši a klobásám, které budou na setkání hnutí ANO pro občany připraveny. Leták zve mimo jiné na živou hudbu i na pivo zdarma. Personální podporu Nagyové poskytne většina špiček politického hnutí - kromě expremiéra Andreje Babiše má dorazit Alena Schillerová, Karel Havlíček nebo Klára Dostálová. Akce se odehraje od 15 hodin na parkovišti naproti škole v Křížové ulici.

Hnutí ANO přistupuje k druhémo kolu podstatně útočněji než Vystrčil. Hnutí čtvrteční setkání nazývá "finální bitvou". „Máme šanci sestřelit pětikoalici jejich druhého nejvyššího ústavního činitele v zemi. Proti jejich Miloši Vystrčilovi stojí naše Jana Nagyová. Přijďte se s námi bavit do Jihlavy a ve druhém kole senátních voleb to pětikoalici spočítáme,“ uvádí ANO v pozvánce na čtvrteční akci.

Od soudu k volbám a zpět

Babiš a jeho někdejší poradkyně Nagyová (dříve Mayerová) přitom zažívají velmi turbulentní týdny. Oba společně čelí obžalobě v případu kolem dotace na stavbu kongresového areálu Čapí hnízdo. Podle státního zástupce způsobili škodu 50 milionů korun. Nagyová je obviněná z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU, Babiš pak z pomoci k dotačnímu podvodu. Oběma hrozí až desetileté vězení, státní zástupce pro ně žádá tříleté podmínky. Oba vinu odmítají. Pražský městský soud kauzu projednává od 12. září. Soudce avizoval, že závěrečné řeči by mohly zaznít v prosinci. Z dnešního jednání u soudu se Babiš omluvil, ve čtvrtek by se měl zúčastnil dopolední části programu.

Jana Nagyová v sobotu na otázku redaktorky České televize, co by udělala v případě zvolení do Senátu, šokovala: „Jako první vejdu do dveří a požádám o imunitu." ČTK posléze řekla, že to bylo přeřeknutí. „Bylo to přeřeknutí, za což se omlouvám. Je přeci jasné, že jakmile je člověk zvolený, získává automaticky imunitu. To, co jsem tím chtěla říct, že v případě zvolení požádám o její zrušení," řekla Nagyová. Babiš vyjádření Nagyové přičetl jejímu stresu, protože kandidátka na senátorku na volební atmosféru a pozornost médií není zvyklá.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kaser, vystrcil.cz (redakčně upraveno)

Štítky ČR, volby, senát, Vystrčil, Nagyová, Jihlava, Jana Nagyová, Andrej Babiš, Miloš Vystrčil, Senát Parlamentu ČR, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, koncert, ODS, ANO 2011, David Koller

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Koncert nebo klobásy? Ve čtvrtek odpoledne uspořádají v Jihlavě setkání s voliči oba kandidáti do Senátu | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.