Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

VIDEO: Jihlavský Palouček znovu baví děti i dospělé. Vyrostla tady šmoulí vesnice, zmizí až v září

Palouček. Místo v Jihlavě, které najdeme nedaleko jihlavské nemocnice. Už pátý rok tam obyvatelé sídliště v ulici Leoše Janáčka zdobí prostor mezi bytovými domy. A rádi se tam zastavují děti i dospělí. Před pár dny tam vyrostla šmoulí vesnice. Nechybí informační cedulky a také fotokoutek.

„Vlastně ani nevím, jak nápad tentokrát vznikl. Někdo se mě dokonce ptal, jestli jsme se nenechali inspirovat šmouly, kteří teď byli v Cityparku na Den dětí. To byla ale jenom souhra náhod. My jsme šmouly měli už dlouho nachystané,“ řekl redakci Jihlavské Drbny Milan Řezníček, který je jedním z hlavních iniciátorů pravidelné výzdoby. Palouček je jiný čtyřikrát do roka. Výzdoba je vždy tematicky zaměřená.

„My se se sousedy, se kterými výzdobu vždy tvoříme, potkáváme každý týden a každý tam vždycky přijde s nějakým nápadem. Konkrétně myšlenka vytvořit šmouly vznikla zhruba někdy vloni v prosinci. Ještě jsme k tomu přemýšleli o Tlapkové patrole, ale pak jsme naznali, že to nebudeme dělit a šmoulové jsou dostatečně velké téma. Tak jsme se nakonec zaměřili jen na ně,“ prozradil Milan Řezníček s tím, že aktivních lidí, kteří se podílí na výzdobě Paloučku, je mezi pěti a sedmi, pak se přidávají další, když je potřeba něco uklidit nebo nachystat.

„Jsme stabilní tým." 

„Takže naše parta čítá kolem deseti lidí a řekl bych, že to je stabilní tým. Jsou to všechno sousedi, kteří bydlí na sídlišti, každý v jiném baráku, a i když se třeba někdo odstěhuje, tak i tak s námi pak zůstává v kontaktu. Když se objeví někdo nový, kdo je aktivní a něco umí, tak si ho stáhneme k sobě a už nepustíme,“ směje se aktivní obyvatel jihlavského sídliště. „Mám velkou radost, že se do výzdoby nezapojují jen lidé podobně staří, jako jsem já nebo i starší, ale i ti mnohem mladší. Třeba od sousedů dcera, jmenuje se Barča Adamcová, ta letos končí základku a má na svědomí malování krásných pláten, která jsou vždy na klepáči. Teď tam je Gargamelův hrad. Jsem rád, že se k tomu díky rodičům dostanou i takhle mladí lidé.“

Milan Řezníček dále tvrdí, že každý výroba je časově dost náročná. A bývá to tak, že lidé, kteří se kolem Paloučku „motají“, jednu výzdobu dokončí a už pomalu začínají pracovat na další.

Kromě obyvatel ze sídliště s výzdobou pomáhá Petr Krajíček z Rantířova, který je dřevořezbář. „Jemu vždy dovezu na vyřezání to, co jedna sousedka namaluje. On to vyřeže, já to přivezu zpátky do Jihlavy, pak to předám sousedce, která to dotónuje a celkově domaluje, aby to hezky vypadalo. Takže se to chystá zhruba tak tři čtyři měsíce dopředu. Teď už pomalu řešíme podzim, a to už vlastně nápad máme. Prozradím, že to bude taky animák, který má několik pokračování,“ naznačil Řezníček s tím, že výsledek zájemci uvidí na podzim.

Skladem je bývalá prádelna 

Postavy a všechnu výzdobu parta nadšenců skladuje v bývalé prádelně, vše se maluje u autorů doma. „Je toho už celkem hodně, některé věci se nám daří posílat i dál. Třeba se nám podařilo něco odprodat do Počátek. Tam putovaly některé fotokoutky i postavičky. Některé věci se nám daří využít třeba i opakovaně, případně přemalovávat,“ popisuje Milan Řezníček.

Podle něj mají autoři malování postav už celkem „vychytané“. „Člověk si vytáhne nějaký igelitový pytel nebo plachtu a tvoříme doma. Rád bych zmínil jednu sousedku, kterou je Erika Košová, což je jedna naše vrchní a dvorní malířka. Její přítel si vždy stěžoval, že mají doma vše zastříkané od barev,“ směje se.

A jak je to s finanční stránkou oblíbené výzdoby sídliště? Lidé, kteří se na všem podílí, měli ze začátku společný fond, kam každý něco přispěl. I dnes si většinu financují sami. „Máme ale třeba i dva dobrovolné dárce, kteří nám vždy dají nějakou finanční částku. Třeba i nějaké firmy nám v zimě, když máme zdobení vánočního stromu, zaplatí plošinu, někdo nám zaplatí světýlka. Takže máme už i pravidelné dárce, firmy, kteří nám takhle hodně pomáhají s tou naší činností,“ prozradil Řezníček.

„Někdy si i říkám, že trošku závidím Jakubovu, který má postavy jen jednou za rok. My jsme si na sebe možná trochu ušili bič. My Palouček zdobíme čtyřikrát do roka a někdy si říkám, jestli furt ještě máme kde brát ty nápady. Vždycky se ale někdy něco vyvrbí, člověk se inspiruje a pak si to přetváříme do vlastního obrazu.“

Novinka letošního jara - knihobudka 

Palouček funguje zhruba pět let. Jeho tvůrci vloni založili facebookový profil, tam mohou zájemci sledovat, co obyvatelé sídliště právě dělají a co chystají.

Letošní jarní novinkou je kromě zmíněných šmoulů zbrusu nová knihobudka. „Z ní máme všichni velkou radost a je vidět, že tam lidi rádi chodí. Knihy se tam často obměňují. Knihobudka tak určitě splnila svůj účel,“ pochvaluje Milan Řezníček.

Ještě se vrací na začátek, tedy zhruba do roku 2019. „Poprvé jsme zdobili jeden strom, jednu lípu. A vánoční strom jsme na jaře ozdobili velikonočními vajíčky. To si vzpomínám, že jsem stál na židli a sousedka mě jistila. Prostor, kde je dnes Palouček, byl dřív rozježděný od aut. Parkovala tam auta, byly tam kaluže, bylo to celkově takový nevzhledný místo. A jedna ze sousedek, Jarka Svobodová, tenkrát vyřídila na magistrátě to, že tam máme zábrany, za to patří jí i magistrátu velké poděkování. My jsme tam nasázeli kytky, začali jsme se o ně starat. A postupně jsme k tomu přidali i tu výzdobu. A to, jak to dnes vypadá, je zásluhou toho, jak se ti lidé o to starají. A když je místo třeba prázdné, tak už chodí a ptají se, co tam zase něco přibude,“ usmívá se Řezníček.

Drtivá většina aktivity lidí z Paloučku podporuje. Bohužel se ale najdou i vandalové, kteří přijdou a výzdobu poničí. „Největší poničení bylo před pár lety na podzim, kdy nám nějaký vandal během podvečera rozkopal pár hodin nachystanou výzdobu, šlo o halloweenské dýně. Sem tam nám někdo ukradl solární lampičku. I to se stávalo. Vloni nám z velikonoční výzdoby zmizelo pár polystyrenových zvířátek. To se ale prostě stane a lidi to tak z 99 procent chválí. Palouček vzali za svůj a fandí nám. Jsme moc rádi, že se tam lidé zastaví, vyfotí, že se jim to líbí, a doufám, že ti vandalové se nám budou obloukem vyhýbat,“ věří Milan Řezníček.

Vandalismus na jihlavském sídlišti: Zničené dýně nás určitě neodradí, reagují místní obyvatelé

Mezi ulicemi Leoše Janáčka a Hamerníkova v Jihlavě byla od úterý 29. října k vidění výstava asi třiceti vydlabaných dýní, které dokreslovaly podzimní atmosféru. Jde o aktivitu místních obyvatel, kteří daný prostor pravidelně zvelebují už několik...

Šmoulí vesnička bude na Paloučku k vidění zhruba do září. Během léta obyvatelé sídliště plánují ještě na stromy rozvěsit světýlka a lucerničky. „Zhruba v druhé polovině září bychom chtěli chystat podzimní výzdobu,“ naznačil na závěr Řezníček.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky výzdoba, sídliště, šmoulové, vesnice, tvorba, Palouček, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jihlavský Palouček znovu baví děti i dospělé. Vyrostla tady šmoulí vesnice, zmizí až v září | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.