Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vandalismus na jihlavském sídlišti: Zničené dýně nás určitě neodradí, reagují místní obyvatelé

Mezi ulicemi Leoše Janáčka a Hamerníkova v Jihlavě byla od úterý 29. října k vidění výstava asi třiceti vydlabaných dýní, které dokreslovaly podzimní atmosféru. Jde o aktivitu místních obyvatel, kteří daný prostor pravidelně zvelebují už několik měsíců. Včera navečer ale na místo přišel vandal, nebo skupina vandalů, a snažení místních obyvatel poničil. Dýně byly během chvíle rozkopané. To samozřejmě rozčílilo nejen hlavního organizátora výstavy Milana Řezníčka.

„Těžko se hledají slova pro takový čin,“ komentoval zničené dílo Milan Řezníček s tím, že nápad uspořádat jakési dýňování vznikl nedávno u kávy se sousedkami. Původně měly být venku jen asi 4 dýně, ale podařilo se jim oslovit další sousedy, některé i s dětmi, a ti se do celého dýňování s obrovským nadšením zapojili.

Výstava asi třicítky dýní vznikala postupně od minulého víkendu a kompletně hotová byla v úterý 29. října navečer. „Výstava se líbila lidem, co chodili kolem. Byly tam i děti z mateřinky se svými učitelkami a fotily se u dýní. Už na jaře jsme prostor ozdobili vajíčky, v květnu mašlemi, celé jaro a léto se starali o zasazené kytky, prostě nám dělalo radost to tam mít pěkné a slyšet, že se to lidem okolo také líbí. Od zveřejnění celé události na sociálních sítí nás lidé podporují, fandí, ať to nevzdáváme, a to je moc milé,“ pochvaluje si solidaritu veřejnosti Řezníček.

Výstava dýní před příchodem vandalů 

Obyvatele sídliště poblíž jihlavské nemocnice vandalismus určitě neodradil. Ba naopak. Ještě v noci poničené dýně vyhodili, prostor uklidili a nainstalovali tam nové dýně. „Navíc kolegové z Hitrádia Vysočina udělali výzvu pro stejně naladěné nadšence, aby své výtvory klidně na místo donesli a podpořili nás jako oni. Za to jim patří velké poděkování,“ vzkazuje Milan Řezníček.

Tvoření místních obyvatel fandí také jihlavský magistrát společně s městskou policií. „Díky nim se nám podařilo docílit dřevěného ohrazení a naše "zahradničení a tvoření" mohlo začít a bude i nadále pokračovat,“ pochvaluje si Řezníček.

Foto Milan Řezníček

Štítky dýně, výstava, vandalismus, sídliště, Milan Řezníček, Leoš Janáček, Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vandalismus na jihlavském sídlišti: Zničené dýně nás určitě neodradí, reagují místní obyvatelé | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.