Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANKETA: Nekonečný jezevčík, co mění barvy. Studenti v Jihlavě v mrazu namalovali další mural art

Studenti Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava-Helenín během ranních mrazíků dokončili v Jihlavě dokončili další takzvaný mural art. Na plot společnými silami namalovali devadesátimetrového jezevčíka, který může měnit barvy.

Kvůli mrazivému počasí museli plot zahřívat, aby na něj mohli malovat. A nakonec se za mrazivého počasí uskutečnilo i slavnostní dokončení díla, které si nenechal ujít primátor města Petr Ryška a jeho náměstek Richard Šedivý. „Dílo představila desítka studentů – autorů díla, společně s ředitelkou Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava-Helenín Silvií Čermákovou a vedoucími ateliéru malba a ilustrace, umělci Jaroslavem Grodlem a Petrem Kovářem, kteří na vznik díla dohlíželi," sdělil mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. 

Francouzský umělec v Jihlavě již pracuje na zdi Gustava Mahlera. Dílo dokončí do dvou týdnů

V těchto dnech v Jihlavě vzniká na zdi u křižovatky ulic U Dlouhé stěny a Znojemská avizovaná velkoformátová malba - takzvané mural art. Jejím autorem je francouzský malíř a ilustrátor žijící v České republice Vincent Joffrey Chigniera. Tématem...

Tento jihlavský mural art vznikal přímo pro dané místo, na které reaguje. „Chodci a cyklisté tady mají naprosto minimální odstup, tím pádem vidíme vždy výraznou perspektivní zkratku, což naši studenti perfektně využili reliéfem plotu. Vytvořili odlišný pohled z jedné a z druhé strany, na hřbetu se to pak láme a přechází. Takže když někdo přijíždí z jedné strany, tak vidí jezevčíka jinak barevného, než když přichází z druhé strany,“ prozradil malíř, redaktor a kurátor Petr Kovář. Dílo také barevně koresponduje s budovou Plastikovu, navíc výrazným pruhem reflektuje zdejší řeku a samotnou cyklostezku.

Mural art je moderní umělecký směr zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru. Na rozdíl od děl street artu či graffiti, která z hlediska zákona vznikají nelegálně, muralartová díla jsou většinou objednána majitelem stěny kvůli její výzdobě.

Během tvorby se používají moderní technologie a materiály, nad sprejováním převažuje ruční nanášení barev štětci a válečky.

Zdroj: wikipedia

Studenti během malování oslovili i lidi, co šli kolem plotu. „Jak se dílo chýlilo ke konci, tak byli kolemjdoucí stále více nadšení, protože už bylo jasné, že to nebude jenom nějaké grafity, ale výrazný vizuální celek. A tak jsme některé reakce nebo situace s nimi do toho zahrnuli,“ prozradil malíř, grafik a ilustrátor Jaroslav Grodl.

Na dílo se myslelo hned od začátku 

Myšlenku umístit na toto místo mural-art, měli zástupci vedení města již od vzniku samotné cyklostezky. „S konkrétním návrhem pak přišli sami zástupci helenínské průmyslovky. Město mural art podpořilo 80 tisíci korunami, které byly nejenom na materiál a pomůcky, ale také jako autorský honorář pedagogům a studentům," dodal Radovan Daněk. Samotný plot patří firmě Plastikov, která s dílem také souhlasila.

„Já myslím, že dobrá práce. Děkuji ředitelce školy za tu energii, kterou má na neustálé další nápady. Děkuji také studentům a pedagogům za tuto práci a věřím, že se zanedlouho potkáme zase u něčeho dalšího,“ uvedl primátor města Petr Ryška.

Líbí se vám jezevčík od studentů helenínské školy?

Celkem hlasovalo90 čtenářů

„Chtěl bych poděkovat také firmě Plastikov za zapůjčení plotu. Děkuji ale i škole, paní ředitelce, pedagogům a studentům. Asi to nebylo jednoduché, když mrzlo. Za mě je to pěkná práce,“ doplnil primátora náměstek Richard Šedivý.

Na dokončení díla byla přítomná také ředitelka školy Silvie Čermáková, která byla v minulém volebním období radní města pro oblast kultury: „Děkuji městu Jihlava, že s námi spolupracuje a spolupracovat chce, a že nám ty příležitosti vytváří. Umění do veřejného prostoru patří a díky této spolupráci my můžeme komunikovat jazykem, který je nám blízký a městu potřebný.“

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči, wikipedia

Štítky umění, vzdělání, tvorba, mural-art, jezevčík, škola, textilní, Helenín, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Nekonečný jezevčík, co mění barvy. Studenti v Jihlavě v mrazu namalovali další mural art | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.