Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Francouzský umělec v Jihlavě již pracuje na zdi Gustava Mahlera. Dílo dokončí do dvou týdnů

V těchto dnech v Jihlavě vzniká na zdi u křižovatky ulic U Dlouhé stěny a Znojemská avizovaná velkoformátová malba - takzvané mural art. Jejím autorem je francouzský malíř a ilustrátor žijící v České republice Vincent Joffrey Chigniera. Tématem je světoznámý skladatel Gustav Mahler.

Do výzvy pomalovat zeď u křižovatky ulic U Dlouhé stěny a Znojemská se přihlásilo šest umělců. Nakonec vyhrál návrh malíře a ilustrátora Vincenta Joffreye Chigniera. „Vítězný návrh svojí formou i barevným ztvárněním nejlépe zapadá do kontextu daného místa, kde se setkává staré s novým. Je pojednán tak, že upoutá, ale nepřebíjí ducha místa, naopak ho umocňuje. Výtvarně obstojí jak při letmém pohledu, tak při delším zkoumání a objevování nuancí a detailů ukrytých v koláži,“ ocenila návrh krajinářská architektka z Útvaru městského architekta Lucie Poláčková.

Francouzský malíř a ilustrátor žijící v České republice Vincent Joffrey Chigniera

Výzva byla zveřejněná hned dvakrát. Poprvé v loňském roce, ale „konkurz na umělce" byl nakonec zrušený. „Letos bylo osloveno několik umělců, kteří se věnují právě velkoformátové malbě. Pracovníci Útvaru městského architekta vytipovali další možné lokality pro mural art – celkem jich je šest a mezi nimi je například most na ulici Havlíčkova nebo štít budovy školy na Náměstí Svobody," sdělil již dříve Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Velkoformátová malba s motivem Gustava Mahlera by měla být hotová do dvou týdnů. 

Hasič za zastávce

Další novinkou, která je už ale dokončená, je malba na trafostanici v jihlavské Sokolovské ulici.

Barevný hasič místo šedivé posprejované zdi. Zastávku MHD na Bedřichově nově zdobí umělecké dílo

Mnohem hezčí pohled se už několik dní nabízí na trafostanici v Sokolovské ulici. Ze šedivé posprejované budovy na zastávce MHD se díky umu Filipa Klučiarovského stala atraktivní pocta hasičům, jejichž stanice leží kousek odtud.

Ze šedivé posprejované budovy na zastávce MHD se díky umu Filipa Klučiarovského stala atraktivní pocta hasičům, jejichž stanice leží kousek odtud.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky malba, velkoformátová, mural art, umění, křižovatka, Gustav Mahler, Jihlava, malíř, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Francouzský umělec v Jihlavě již pracuje na zdi Gustava Mahlera. Dílo dokončí do dvou týdnů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.